Stadspodia Leiden (2011)

In de zomer van 2011 hebben we de oude ADB ATN dimmers uit 1974 vervangen voor een nieuwe ADB Twin Tech dimmer installatie. Deze oude ADB ATN installatie had er 37 jaar trouwe dienst op zitten, langer dan menig ander fabrikaat bestaat.
ADB is in 1922 opgericht en maakt sindsdien lichtregel installaties voor theater doeleinden. De Leidse Schouwburg (1705) bestaat meer dan 300 jaar en is daarmee de oudste schouwburg van Nederland. De theaterzaal heeft een bijzondere vorm en zorgt daardoor voor een uniek gevoel van intimiteit tussen het publiek en de acteurs.
Tijdens de laatste verbouwing in 1997 werd het brons-okeren interieur vervangen en kreeg weer de ambiance van 1865 met het traditionele rode pluche, de kroonluchters en de gouden ornamenten.
Zowel de de dimmers uit de Schouwburg als de dimmers van de oude Stadsgehoorzaal worden vervangen. De te gebruiken ADB TT modules zullen de 200 micro seconde dimswitch dimmers zijn. Dit zijn modules die als een gewone dimmer gebruikt kunnen worden, maar ook op afstand geswitcht en dan als een echte vaste spanning functioneren. Op dat moment is het bijvoorbeeld mogelijk om ballasten van beweegbaar licht te kunnen aansturen.
Naast de dimmers van ADB zijn er ook veel ADB en ADB-Niethammer schijnwerpers te vinden in de Schouwburg. Controllux heeft een paar jaar geleden de revisie gedaan van de originele Niethammers.
Wij van Controllux wensen de Schouwburg en Stadsgehoorzaal in ieder geval weer 37 jaar dimmer gemak.
Fotos Kuno van Velzen


More references Theatre