Referenties, Theaters

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (2019)

Begin 2018 kwam Erik Koletski naar ons toe met de vraag na te denken over de omschakeling van halogeen- naar LED theaterlicht.

De Niethammers en ADB halogeen schijnwerpers uit 1996 moesten vervangen worden door toestellen met een LED bron. De technische ploeg van de Brakke Grond wensten ook van het kleuren met kleurenfilters af te komen. De schijnwerper moest met verschillende kleuren LED de meest gangbare LEE kleuren kunnen maken. De keuze is gevallen op de ETC Lustr2 met verschillende zoom, fresnel en CYC voorzetlenzen. Deze schijnwerper heeft 60 Luxeon LED emitters verdeeld over de kleuren; Red, Lime, Amber, Green, Cyan, Blue en Indigo. Het voordeel van de ETC Lustr2 is dat de LED engine en de verschillende opzet stukken makkelijk gewisseld kunnen worden. Daarnaast heeft de Lustr2 een 10 jaar lange garantie op de LED bron. Naast de ETC schijnwerpers hebben we een ETC Puck met 6 DMX lijnen en touch screen voor de aansturing geprogrammeerd en gemonteerd. Begin 2019 is dit project opgeleverd, en kan het theater het jaar goed beginnen met deze nieuwe set.

We hebben geleverd:

50x ETC Lustr2 engine

40x ETC Zoom barrel 25-50gr.

8x Fresnel lens

8x CYC lens

ETC Puck en gateway met Touch screen voor de aansturing.

Lees meer >

't Speelhuis Helmond (2018)

Na de brand in 2012 moest Theater 't Speelhuis op zoek naar een nieuwe locatie in Helmond. In eerste instantie heeft Controllux in 2012 Niethammers en Thomas parren geleverd om de voorstellingen die waren gepland te voorzien van theater verlichting.

Na een verbouwing in 2012 is de Onze Lieve Vrouwekerk als tijdelijk theater ingericht. In 2014 is de keuze gemaakt om de kerk als definitief Theater van Helmond te maken. Naast de kerk zijn nu een foyer en extra zalen aangebouwd waar we in 2018 Prolyte trussen en Robe Parfect150 LED armaturen hebben opgehangen. In het theater hangen de ADB en Niethammer Schijnwerpers nog die we in 2012 hebben geleverd. 

Lees meer >

Efteling Symbolica (2017)

In de zomer van 2017 opende de Efteling ter ere van haar 65ste verjaardag haar nieuwste attractie Symbolica, een Paleis vol Fantasie. Controllux is zeer vereerd te hebben meegewerkt aan de verlichting van Symbolica. 
Lees meer >

Koninklijk Theater Carré (2017)

Koninklijk Theater Carré – ETC dimmers in the city! Circusdirecteur en ondernemer Oscar Carré opende in 1887 de deuren van zijn majestueuze theater aan de Amstel. Daarvóór had hij een rondreizend circus, beroemd om zijn fameuze paardennummers. 130 jaar na de opening  heeft Controllux in 2017 de complete en nieuwe dimmer installatie mogen leveren. Daar zijn we Koninklijk Theater Carré zeer dankbaar voor!

Het tot stand komen van dit project is iets wat afwijkend is ten opzichte van vele andere projecten. De lang gekoesterde wensen van de crew lichttechniek van Koninklijk Theater Carré is door de adviseur Share Knowledge Now vertaald in een kant-en-klaar bestek waar weinig ruimte was voor interpretatie. Hierdoor was het voor Koninklijk Theater Carré heel goed mogelijk om de diverse aanbiedingen met elkaar te vergelijken en de meest gunstige te kiezen. Naast materiaal was service, betrouwbaarheid en onderhoud een net zo belangrijke factor voor de gunning.

Uiteraard is een project van deze omvang nooit helemaal te vangen in een 100% sluitend omschreven pakket. Als gebruiker ontdek je nieuwe mogelijkheden of kom je in een situatie terecht die niet geheel voorzien was. Op dat moment wil je dan graag aanpassingen maken in het project. En juist daar komt dan de meerwaarde van een flexibele leverancier om de hoek kijken, plus de betrouwbare service van ETC. Een van de redenen om voor het merk ETC te kiezen en Controllux aan te stellen als leverancier.

Grofweg is het dimmer project in drie delen te splitsen; de nieuwe dimmer installatie, de “back-up” EOS controller en het distributie netwerk.

De dimmer installatie bestaat uit een totaal van 8 ETC Sensor ERS36AFN racks met 454 stuks 2.3kW dimmers en 32 stuks 5kW dimmers plus 26 relay’s voor schakelbare spanning, genoeg om een complete DMX lijn van 512 kanalen te schakelen of te dimmen. De dimmers zijn verder voorzien van ThruPower technologie die het mogelijk maakt om via het meegeleverde netwerk en op afstand het gedrag van de dimmers te veranderen van dimmen naar schakelaar/vaste spanning.

De back-up controller betreft een EOS Remote Processor die de volledige functionaliteit heeft van een EOS lichtregeltafel en dienst kan doen als hoofdtafel of als back up. Ook zonder de FOH tafel kan met elke laptop waar EOS software op draait, de installatie bedient worden.

Verder zijn voor het distributie gedeelte de volgende items geleverd:

Twee 1-port en drie 4-port ETC Gateways (nodes voor lokale DMX input/output), zeven PoE netwerk switches, een ETC Paradigm processor met diverse displays voor lokale bediening van de dimmerinstallatie, een ETC EchoDin Control Processor om delen van de installatie te koppelen aan het gebouwbeheer en twee stuks City Theatrical SHoW BABY6 wireless DMX transmitters/receivers.

De installatie is verzorgd door een combinatie van ETC, Share Knowledge Now en Controllux. Alle betrokken partijen zijn zeer tevreden over het resultaat en de samenwerking. We wensen Koninklijk Theater Carré dan ook heel veel plezier en gebruiksgemak met deze fantastische nieuwe installatie.

Lees meer >

Theater Castellum Alphen a/d Rijn (2017)

In 2017 is Theater Castellum Alphen aan den Rijn voorzien van ETC DimmersIn 2004 werd in Alphen aan den Rijn het theater Castellum gebouwd. Destijds al volledig door ons ingericht met schijnwerpers, dimmers, regeltafels, netwerk en verdeelmateriaal. In 2017 is besloten om de dimmers van de grote zaal te vervangen voor nieuwe exemplaren. De keus is gevallen op de ETC ColorSource ThruPower wall racks. Om op de toekomst voorbereid te zijn, is er bewust gekozen voor de mogelijkheid om te kunnen dimmen en te kunnen werken met vaste spanning.

In de nabije toekomst zal ongetwijfeld met LED gewerkt gaan worden en dan kan per kring gekozen worden om de dimfunctie om te zetten naar relaisfunctie. De uitdaging was om de bekabeling van de oude dimmers netjes aangesloten te krijgen op de nieuwe wall racks. Controllux heeft de gehele installatie voor haar rekening genomen, geheel conform de wetgeving inclusief aardlekschakelaars per voeding. Met deze nieuwe wall racks kan Castellum er weer jaren tegenaan en is het theater voorbereid op toekomstige armaturen.

Controllux wenst Castellum veel gebruiksgemak met deze nieuwe installatie.

2004 

Wij leverden in 2004 al de complete lichttechnische installatie voor de kleine én grote zaal.

De levering in de grote zaal omvatte de volgende producten;
108 vaste digitale 2.5kW dimmers van het type Strand Lighting SLD
20 vaste digitale 5kW dimmers van het type Strand Lighting SLD
14x TTL dimmypack verplaatsbare dimmerpacks
een Compulite Spark 4D regeltafel + Ipaq remote control
een ethernet netwerk met patchkast en 5 ethernet nodes
18x Toccata 10/26gr 2kW zoomprofiel van Strand Lighting
12x ETC S4 zoom 750W
28x Coolbeamschijnwerpers type SL 23/50gr van Strand Lighting
12x Fresnel 2kW schijnwerpers type Alto F van Strand Lighting
12x PC 2KW schijnwerpers type Alto PC van Strand Lighting
12x PC 1.2kW schijnwerpers type Cantata PC van Strand Lighting
40 x DTS PAR64 armatuur 1kW
2x Robert Juliat Korrigan HMI 1.2kW volgspot
10x Iris 4 horizonverlichting van Strand Lighting

De kleine zaal werd voor zien van de volgende producten:
72 vaste digitale 2.5kW dimmers van het type Strand Lighting SLD
Strand Lighting ReporterPro terugmelding op laptop
2x TTL dimmypack verplaatsbare dimmerpacks
een Compulite Spark 4D regeltafel + Ipaq remote control
een ethernet netwerk met patchkast en 3 ethernet nodes
24x Coolbeamschijnwerpers type SL 23/50gr van Strand Lighting
32x PC 1.2kW schijnwerpers type Cantata PC van Strand Lighting
12x Fresnel 1.2kW schijnwerpers type Cantata F van Strand Lighting
40 x DTS PAR64 armatuur 1kW
3x Coda1000/4 horizonverlichting van Strand Lighting
Compleet met een pakket bekabeling, filters, verlopen, DMX kabels, netwerkkabels
veiligheidskabels, multikabels, break-out blokken, break-in spinnen,
lichtkarren & kabelkarren.


Zowel de materialen in de kleine als in de grote zaal zijn door Controllux geïnstalleerd en geprogrammeerd en na een kostenloze training kunnen de technische mensen er uitstekend mee overweg.


Lees meer >

De Nieuwe Regentes (2017)

De Nieuwe Regentes aan de Weimarstraat in Den Haag is een lokaal theater en biedt verschillende karakteristieke ruimtes voor theater- en muziekvoorstellingen, congressen, bedrijfsevenementen. Bezoekers en artiesten omschrijven de sfeer als een Off Broadway-theater. Het gebouw heeft een grote en kleine theaterzaal, een studio, het Ketelhuis, twee foyers en een lunchroom die voor de meest uiteenlopende doeleinden kunnen worden ingericht. 

Het pand waarin De Nieuwe Regentes is gehuisvest, dateert uit 1920. Het was de grootste overdekte zwem- en badinrichting van Europa. Sinds 1996 hebben verscheidene stichtingen het oude zwembad in het Regentessekwartier op subsidiebasis geëxploiteerd als theater. Vanaf mei 2013 is het prachtige pand in beheer van Stichting De Nieuwe Regentes, die het gebouw exploiteert als een culturele sociale onderneming.  

De Siemens dimmer installatie kwam uit Theater Diligentia en daarvoor de Koninklijke Schouwburg. Deze was aan vervanging toe.

Controllux leverde vijf ETC ColorSource dimmers met thru power optie en installeerde ook de stroomverdeling. Om de Dimmers aan te sturen is gekozen voor de nieuwe ETC Ion XE met 20 faders en een Colorsource 20 console voor de kleine zaal.

We wensen de technische mannen van de Nieuwe Regentes veel plezier toe met hun nieuwe installatie.

Lees meer >

Singer Laren (2017)

Singer Laren is een uniek, particulier cultureel erfgoed dat bestaat uit een museum, theater, villa en beeldentuin en is de erfenis van het echtpaar Anna en William Singer. Zij vestigen zich begin van de vorige eeuw in Laren en bouwen in 1911 de villa ‘De Wilde Zwanen'. De oude concertzaal heeft een belangrijke rol in de Nederlandse televisiegeschiedenis gespeeld. Met pioniers als Willem Duys en Mies Bouwman die rechtstreeks vanuit de Singer Concertzaal op TV kwamen. Helaas voldeed het oude theater niet meer aan de moderne tijd en is in 2016 gesloopt. Aansluitend op de sloop is met de nieuwbouw van het nieuwe Singer begonnen. De officiële opening heeft op woensdag 6 September 2017 plaats gevonden. 

Bij de nieuwbouw heeft niet alleen het theater, maar heel Singer Laren een nieuw gezicht gekregen. Het ontwerp van KRFT voorziet onder meer in één gezamenlijke transparante entree en een spectaculaire daktuin die vanuit het theater bereikbaar is. Het voorplein, de daktuin en de beeldentuin zijn uit één gedachte ontworpen door de toonaangevende tuinarchitect Piet Oudolf.

Begin 2017 heeft Controllux opdracht gekregen om het nieuwe Singer theater te Laren in te mogen richten met nieuwe dimmers en schijnwerpers. Kuno van Velzen en Willem Verhaar , accountmanagers en theaterspecialisten bij Controllux hebben een complete oplossing gepresenteerd voor de inrichting van het nieuwe theater. 

De technische dienst van Controllux is inmiddels klaar met de installatie op locatie van onder andere het ETC Sensor3 dimmersysteem met 156 stuks 3kW TruPower 400 micro seconden dimmers en 2 stuks 5kW's.

De 68 stuks nieuwe Niethammer HPZ112/115D 1200W zoom profielen zijn ingehangen en door onze technische dienst gemonteerd. In eerste instantie is er nog naar een halogeen optie gekeken als horizon maar later is toch voor een LED versie gekozen. De besparing op dimmers, stroomverbruik, bekabeling, verbruiksgoederen zoals lampen en filters gaven de doorslag. Een Robert Juliat Dalis LED horizon, compleet met een Cue Core om voorgeprogrammeerde “LEE” kleuren op te roepen, is geïnstalleerd. Deze LED fixtures zorgen voor een gelijkmatige verlichting van het horizondoek en heeft standaard presets van diverse LEE-kleuren.

Ook een pakket met ROBE DL4S spots en Spiider Washes, zeer geschikt voor gebruik in het theater, zijn bij Singer in Laren afgeleverd.... Want de technische mensen van het Singer kijken ook naar de toekomst.

Lees meer >

Atlas theater Emmen (2016)

Op 14 Oktober 2016 is in Emmen het nieuwe Atlas theater geopend. Koos Maris, Hoofd Technische Dienst, en zijn mannen, Jan, Jeroen, Nick, Jan en Luut hebben de laatste voorstelling gehad in de oude Muzeval. Dit theater heeft na 48 jaar begin 2016 zijn deuren gesloten.

Het nieuwe ATLAS Theater is een multifunctionele accommodatie voor elk type voorstelling, concert, congres of andere bijeenkomst. Met een Grote Zaal (Rabo Zaal) met meer dan 800 stoelen, een Vlakkevloer Zaal (Dagblad van het Noorden Zaal) met 300 stoelen/1.000 staanplaatsen, diverse vergader- en feestzalen en eigen horecavoorzieningen.

Het Theater ligt aan het prachtige nieuwe Raadhuisplein in Emmen en grenst aan een van de meest unieke themaparken van Europa: WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

Controllux kreeg de opdracht van opdrachtgever Dura Vermeer om de zalen Theater Licht Technisch in te richten.

Wat hebben we geleverd;

3 stuks MA2 lichtregeltafels

5 stuks ETC Sensor dimmer kasten met 380 dimmers 3kW voor de grote en kleine zaal

2 stuks DMX netwerk met patchkasten voor beide zalen

60 stuks HPZ215D Niethammer 2kW Zoom-profiel schijnwerpers

88 stuks HPZ115D Niethammer 1kW Zoom-profiel schijnwerpers

58 stuks ETC Source Four par schijnwerpers, los en op een TSB slidebar

48 stuks ETC ColorSource LED schijnwerpers op een TSB slidebar

48 stuks ADB C203 2kW Prism Convex schijnwerpers

56 stuks ADB C103 1kW Prism Convex schijnwerpers 

12 stuks Robe BMFL spot in dual flightcase

12 stuks Robe DL7S spot in dual flightcase

26 stuks ETC Lustr2 Cyc LED horizonarmaturen voor twee zalen

1 stuks Hazer van MDG en Swefog met rookvloeistof

2 stuks Robert Juliat Cyrano 2500w Volgspots 

2 stuks Robert Juliat Victor 1200w Volgspots 

1 grote set bekabeling met Lee filters, G.E. lampen en meatracks

 

 

Lees meer >

Koninklijke Schouwburg Den Haag (2016)

In 2016 heeft de Koninklijke Schouwburg in Den Haag een nieuw pakket aan Robert Juliat schijnwerpers in gebruik genomen. Controllux leverde 56 schijnwerpers van het type 614SX Zoom-Profiel met Duran lens. Ze zijn te vinden in de twee zaalbruggen, de toneelbrug en manteau's en hangen naast de eerder geleverde PC's. De schijnwerpers zijn uitgerust met een 1200W lamp.

Lees meer >

De Kampanje Den Helder (2015)

Op 16 Oktober 2015 is in Den Helder de nieuwe locatie van Schouwburg De kampanje open gegaan.

De nieuwe locatie is op het oude Marineterein en voorzien van drie zalen.

De Den Helder Airportzaal is een grote zaal en heeft een vaste theateropstelling inclusief 2 balkons met een capaciteit van 748 personen. Als tweede zaal, vroeger op de oude locatie de evenementen zaal genoemd, de Port of Den Helder Stadshal Midden zaal. Deze hoge locatie kent veel gebruiksmogelijkheden, Congressen, beurzen, productpresentaties, feesten en concerten kunnen hier worden gefaciliteerd. De hal heeft een totaal vloeroppervlak van 1800 m² en uitstekende theater technische faciliteiten (licht/geluid). Bij staconcerten is de zaal ongeplaceerd. De zaal heeft een capaciteit voor 270 personen. Kenmerkend voor deze zaal is de oplopende tribune, verschuifbare wanden en de ‘vlakke vloer’ zonder podium. En als laatste locatie is er de KeyKegzaal. Deze kleine zaal is geschikt voor ca. 120 personen. De tribune is inschuifbaar en de zaal is daardoor zeer geschikt als vergaderzaal, of diner- of receptielocatie. De zaal beschikt over een eigen foyer met een bar. 

Controllux voorzag voor alle zalen de lichtregel tafels, dimmers en Schijnwerpers. Nico Hokke hoofd Technische dienst van de Kampanje kwam in 2014 naar ons toe met de vraag om mee te denken over de nieuwe locatie. We hebben tests gedaan met verschillende merken zoom profielen en PC's. Als winnaar kwamen de Niethammers uit de bus. Op sommige plekken is voor de ETC source four gekozen. De LED Horizon is zoals in de Schouwburg Rijswijk van het type Chroma Q 72. Voorzien van een MA2 PC waar de voorgeprogrammeerde "LEE' kleuren op staan als gemak voor de bezoekende gezelschappen.

Wat hebben we geleverd;

8 stuks HPZ215X Niethammer 2kW Zoom-profiel schijnwerpers

56 stuks HPZ211X Niethammer 2kW Zoom-profiel schijnwerpers

80 stuks HPZ115D Niethammer 1kW Zoom-profiel schijnwerpers

24 stuks ETC Source Four zoom schijnwerpers

18 stuks ADB C203 2kW Prism Convex schijnwerpers

52 stuks ADB C103 1kW Prism Convex schijnwerpers 

42 stuks DTS Par64 1kW schijnwerpers op een TSB slidebar

18 stuks Robe ParFect LED schijnwerpers

18 stuks Robe 600E spot in dual flightcase

18 stuks DTS Par64 1kW schijnwerper vloerpar

7 stuks Chroma Q Color force 72 LED horizonarmaturen

2 stuks ADB Twin Tech dimmer kasten met 178 dimmers 3&5kW dimswitch voor de grote zaal

12 stuks  TTL Dimpack voor de Stadshal

1 stuks Hazer van MDG met rookvloeistof

1 stuks Lichtregeltafel MA2 light

2 stuks Robert Juliat Lancelot 4000w Volgspots 

1 set bekabeling met Lee filters, G.E. lampen en meatracks

Foto's Kuno van Velzen

Lees meer >

de Klinker Winschoten (2015)

Op de plek waar vroeger de steenfabriek stond, later theater de Klinker het straatbeeld sierde, is nu Cultuurhuis de Klinker gebouwd. Behalve het theater is hier ook de bibliotheek, het centrum voor de kunsten en de lokale omroep te vinden.

Op 18 september 2015 opent cultuurhuis de Klinker officieel haar deuren, hoewel begin maart al de eerste voorstelling werd gegeven. Deze periode gebruikt men om diverse proefvoorstellingen te organiseren. De gemeente en cultuurhuis De Klinker werken nu hard aan een spetterend programma voor iedereen in de regio Noord Oost Groningen.

De theaterzaal vormt de kern van het Cultuurhuis: een grote ronde zaal die een gebouw binnen een gebouw vormt. Er komen 650 zitplaatsen en de zaal is voorzien van alle moderne apparatuur. Voor kleinere voorstellingen en congressen komt er een vlakkevloerzaal met 170 zitplaatsen. Hier kan ook daglicht invallen zodat er vergaderingen gehouden kunnen worden. In het cultuurhuis wordt ook een cultureel café gevestigd.

De bibliotheek krijgt een plek op de eerste en tweede verdieping en wordt meer dan een plek om boeken af te halen. Er komt een leescafé waar een krant of boek gelezen kan worden met een kop koffie of thee. Ook zullen er zithoekjes zijn om even rustig door een boek te bladeren.

We wensen Patric Binee, Hoofd Technische Dienst van Cultuurhuis de Klinker, en zijn ploeg een mooi seizoen toe.

Controllux leverde voor de Klinker de volgende materialen:

36 stuks ADB DS205 2kW Zoom Profielschijnwerpers

62 stuks ADB DS105 1kW Zoom Profielschijnwerpers

12 stuks ADB F201 2kW Fresnelschijnwerpers

24 stuks ADB C203 2kW Prisma Convex schijnwerpers

48 stuks ADB C103 1kW Prisma Convex schijnwerpers

68 stuks DTS PAR64 Classic 1kW schijnwerpers

1 Robert Juliat Victor 1800W volgspot

1 Mobiel dimmerrack 24 kanaals met patch

1 Swefog Ultimate 2000 Hazer

1 Rosco Vapour+ rookmachine

1 set bekabeling met DMX, Harting multikabel en Schuko verlengkabels

5 lichtkarren

2 kabelkarren

10 ballettorens

Foto's Kuno van Velzen

 

Lees meer >

Theater De Stoep Spijkenisse (2014)

Spijkenisse heeft een nieuw theater. De Stoep heeft op 9 Oktober 2014 officieel haar deuren geopend en beschikt over een grote zaal (650 zitplaatsen) en een kleine zaal (200 zitplaatsen). In theatertechnisch opzicht kunnen alle theaterdisciplines worden geprogrammeerd.  Het ontwerp van Ben van Berkel (UNStudio) heeft allure en is een eyecatcher van formaat.

Controllux had al eerder in het oude theater de Stoep Niethammer schijnwerpers geleverd die mee verhuist waren naar de "tent locatie".

Marcel Veltman en zijn technische ploeg wilde graag door met dit merk en type schijnwerpers. Voor in de grote zaal zijn de HPZ215X en 211X gekozen voor hun fanloze optie. Op de zijbrugen zijn de HPZ215D met ventilator geleverd. In de manteau en toneel brug de Niethammer HPZ115D.

Als dimmer systeem is er een ADB Twin Tech dimswitch 3kW & 5kW voor de grote zaal gemonteerd. Samen met de ADB Europa serie voor de PC's voor 1 en 2kW, Robe LEDWash300 en DTS parren en bekabeling was de levering rond.

Na de oplevering hebben we de TDE Moodspot geleverd als zaallicht voor de grote en kleine zaal.

6 stuks  HPZ215D Niethammer 2kW Zoom-profiel schijnwerpers
24 stuks HPZ215X Niethammer 2kW Zoom-profiel schijnwerpers
22 stuks HPZ211X Niethammer 2kW Zoom-profiel schijnwerpers
40 stuks HPZ115D Niethammer 1kW Zoom-profiel schijnwerpers 
36 stuks ADB C203 2kW Prism Convex schijnwerpers
36 stuks ADB C103 1kW Prism Convex schijnwerpers 
42 stuks DTS Par64 1kW schijnwerpers op een TSB slidebar
18 stuks DTS Par64 1kW schijnwerpers los
18 stuks DTS Par64 1kW schijnwerper vloerpar
10 stuks ADB ACP1004C 4-voudige horizonarmatuur 1kW 
6 stuks ADB ACP1001H horizonarmatuur 1kW 
2 stuks ADB Twin Tech dimmer kasten met 208 dimmers voor de grote zaal
2 stuks Rookmachines en hazers van Swefog met rookvloeistof
3 stuks Lichtregeltafels. 1 MA2 light, 2x RVE
2 stuks Robert Juliat Victor Volgspots 
1 set bekabeling met Lee filters, G.E. lampen en meatracks

Foto's Kuno van Velzen

Lees meer >

Meer referenties Theaters