Singer Laren (2017)

In Januari 2017 hebben we de opdracht gehad om het nieuwe Singer theater Laren in te mogen richten met Nieuwe dimmers en schijnwerpers.

Het Singer Museum en Theater is de erfenis van het echtpaar Anna en William Singer. Zij vestigen zich begin van de vorige eeuw in Laren en bouwen in 1911 de villa ‘De Wilde Zwanen'. Na het overlijden van William laat Anna een museum en een concertzaal aan de villa bouwen, die in 1956 voor publiek geopend worden.

De oude concertzaal heeft een belangrijke rol in de Nederlandse televisiegeschiedenis gespeeld. Met pioniers als Willem Duys en Mies Bouwman die rechtstreeks vanuit de Singer Concertzaal op TV kwamen. Het oude theater was niet meer van deze tijd en is in 2016 gesloopt. De nieuwbouw is direct na de sloop begonnen en is in de zomer van 2017 klaar voor gebruik.

Niet alleen het theater, maar heel Singer Laren krijgt een nieuw gezicht. Het ontwerp van KRFT voorziet onder meer in één gezamenlijke transparante entree en een spectaculaire daktuin die vanuit het theater bereikbaar is. Het voorplein, de daktuin en de beeldentuin zijn uit één gedachte ontworpen door de toonaangevende tuinarchitect Piet Oudolf.

Er is een ETC Sensor dimmersysteem met 156 stuks 3kW TruPower 400 micro seconden dimmers en 2 stuks 5kW's. De oude ADB PC schijnwerpers, die al door Controllux in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn geleverd, zijn weer terug gehangen en we leveren nu 68 stuks nieuwe HPZ115D 1200W zoom profielen als aanvulling op de oude Niethammers.

De technische mensen van het Singer kijken ook naar de toekomst met de aanschaf van theater LED verlichting. Het theater in Laren beschikt nu over 8 stuks Robe Spiiders, 8 stuks Robe DL4S profiel schijnwerpers en een  Robert Juliat Dalis LED horizon. Beide merken hebben het laatste op het gebied van LED theater schijnwerpers. 

De eerste voorstelling van het nieuwe theater is in Juni 2017 geweest.


More references Theatre