Singer Laren (2017)

Singer Laren is een uniek, particulier cultureel erfgoed dat bestaat uit een museum, theater, villa en beeldentuin en is de erfenis van het echtpaar Anna en William Singer. Zij vestigen zich begin van de vorige eeuw in Laren en bouwen in 1911 de villa ‘De Wilde Zwanen'. De oude concertzaal heeft een belangrijke rol in de Nederlandse televisiegeschiedenis gespeeld. Met pioniers als Willem Duys en Mies Bouwman die rechtstreeks vanuit de Singer Concertzaal op TV kwamen. Helaas voldeed het oude theater niet meer aan de moderne tijd en is in 2016 gesloopt. Aansluitend op de sloop is met de nieuwbouw van het nieuwe Singer begonnen. De officiële opening heeft op woensdag 6 September 2017 plaats gevonden. 

Bij de nieuwbouw heeft niet alleen het theater, maar heel Singer Laren een nieuw gezicht gekregen. Het ontwerp van KRFT voorziet onder meer in één gezamenlijke transparante entree en een spectaculaire daktuin die vanuit het theater bereikbaar is. Het voorplein, de daktuin en de beeldentuin zijn uit één gedachte ontworpen door de toonaangevende tuinarchitect Piet Oudolf.

Begin 2017 heeft Controllux opdracht gekregen om het nieuwe Singer theater te Laren in te mogen richten met nieuwe dimmers en schijnwerpers. Kuno van Velzen en Willem Verhaar , accountmanagers en theaterspecialisten bij Controllux hebben een complete oplossing gepresenteerd voor de inrichting van het nieuwe theater. 

De technische dienst van Controllux is inmiddels klaar met de installatie op locatie van onder andere het ETC Sensor3 dimmersysteem met 156 stuks 3kW TruPower 400 micro seconden dimmers en 2 stuks 5kW's.

De 68 stuks nieuwe Niethammer HPZ112/115D 1200W zoom profielen zijn ingehangen en door onze technische dienst gemonteerd. In eerste instantie is er nog naar een halogeen optie gekeken als horizon maar later is toch voor een LED versie gekozen. De besparing op dimmers, stroomverbruik, bekabeling, verbruiksgoederen zoals lampen en filters gaven de doorslag. Een Robert Juliat Dalis LED horizon, compleet met een Cue Core om voorgeprogrammeerde “LEE” kleuren op te roepen, is geïnstalleerd. Deze LED fixtures zorgen voor een gelijkmatige verlichting van het horizondoek en heeft standaard presets van diverse LEE-kleuren.

Ook een pakket met ROBE DL4S spots en Spiider Washes, zeer geschikt voor gebruik in het theater, zijn bij Singer in Laren afgeleverd.... Want de technische mensen van het Singer kijken ook naar de toekomst.


Meer referenties Theaters