Amare, Den Haag (2021)

Amare - Den Haag


In september 2021 opende het nieuw gebouwde theater Amare haar deuren in centrum Den Haag.

Deze locatie biedt onderdak aan de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium.

Tussen de sloop en nieuwbouw in 2021 waren deze bedrijven in het Zuiderstand Theater te Scheveningen gevestigd. In die periode heeft Controllux de eerste 12 stuks Robe T1 schijnwerpers geleverd.

Nu, met de Nieuwbouw aan het Spui, heeft de bouwcombinatie Cadanz (die het nieuwe gebouw heeft mogen bouwen) er nog eens 64 stuks bij gekocht. Daarnaast heeft stichting Amare voor in hun zaalbruggen de T2 aangeschaft. De Robe T2 is de grote versie van een T1 en geeft ongeveer het dubbele van output tov een T1. Je krijgt ook een extra gobowiel en een extra lineair prisma aan boord. 


Na een vergelijk tussen diverse schijnwerpers was het oordeel overduidelijk in het voordeel van de MSL (multi-spectrale led) bron. Vergeleken werden schijnwerpers met een witte led bron voorzien van een CMY kleurenpakket (subtractieve kleurmenging) én diverse Robe schijnwerpers met een MSL-bron (additieve kleurmenging - rood, groen, blauw, lime en amber) naast elkaar gebruikt. De doorslaggevende voordelen van de MSL-bron met additieve kleurmengingen waren o.a. een grotere output in kleur, een groter kleurbereik, de variabel regelbare kleurweergave index en een lager energieverbruik. Bij een subtractieve kleurmenging gaan we licht tegenhouden om een bepaalde kleur of bepaalde tint van wit te bekomen. Additieve kleurmenging daarentegen gebruikt alleen de benodigde led emitters om tot een bepaalde kleur of wit tint te komen. Veel efficiënter!


Een witte led bron staat ongeacht de gewenste kleur volledig aan en een MSL-bron gebruikt alleen de led emitters die nodig zijn om een specifieke kleur te maken. Bij een MSL-bron gebruik je voor de kleur primair rood of diep blauw alleen de rode of blauwe led emitters en dat is slechts 20% van het hele vermogen van de bron. Daarmee creëer je een lager energieverbruik, is er veel minder koeling nodig en kan de MSL-bron heel stil opereren. Vrees voor kleurverschil in de loop der tijd is onnodig, de MSL-bronnen kalibreren zichzelf en vangen eventueel kleurverkoop zelf op met de ingebouwde overcapaciteit op de led emitters.


Verder is het kleurbereik van een MSL-bron groter dan een CMY kleurmenging. Een bijkomend voordeel is dat deze kleuren bij een MSL-bron heel overtuigend zijn en heel veel nuances kennen. De kleur rood uit een MSL-bron ook echt primair rood en niet de meer oranjerode tint welke uit een CMY pakket komt. Ook diepe blauw tinten, mooie verfijnde oranje tinten en pastel tinten zijn met de MSL-bronnen zeer goed te bereiken. Met een CMY pakket zijn deze kleuren over het algemeen lastiger of niet bereikbaar.


Het feit dat concurrerende merken nu ook bezig zijn met de ontwikkeling van een MSL-bron is voor ons de bevestiging dat voor theater dit de keuze is. Een keuze die Robe al vroeg heeft gemaakt en ondertussen heeft geperfectioneerd tot een gevestigde waarde van producten met o.a. T1, T2 en T11, die samen een uitgekiende en complementaire combinatie vormen voor iedere locatie.


Voor deze opdracht mocht Controllux onderstaande leveren:

64x Robe T1 profiel schijnwerpers
86x Robe ParFect 150 RGBW
30x Robe T2 profiel schijnwerper
16x EXE Rise Chain Hoist D8+ (SF 8:1) 500kg met remote control
Een set zwart gecoate Prolyte H30D trussen
Een set zwart gecoate Prolyte H30V trussen
Een set zwart gecoate Prolyte S36PRF Pre-Rig trussen met dollies
180x RATStands Opera chairs
Diverse RDAV meatrack en krattenkarren


Controllux is dankbaar voor de mooie opdrachten die het heeft ontvangen van Cadanz, de eigenaar van het theater, en de stichting Amare die het theater gebruikt en beschouwt als eigen huis.


More references Theatre