Wilminktheater en Muziekcentrum, Enschede (2019)

In het drukke hart van het Muziekkwartier in Enschede, met o.a. het Wilminktheater, Muziekcentrum Enschede en het Metropool, valt veel te beleven op het gebied van toneel- en dansvoorstellingen, musicals, opera’s, klassieke concerten, popconcerten, cabaret etc. Alleen al in het Wilminktheater én Muziekcentrum Enschede worden per seizoen ongeveer 400 shows gegeven. Van klassieke muziek tot popmuziek in de 1800 staan- of 900 zitplaatsen tellende concertzaal van het Muziekcentrum en van drama tot dans in het Wilminktheater dat plaats biedt aan 1000 gasten. 

Lichtspecialist Paul de Vries is vanaf de opening, alweer 11 jaar geleden, betrokken geweest bij het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De Robe ColorSpot- en Wash 575-serie, die voorafgaand aan de opening geïnstalleerd zijn, zijn na al die tijd nog altijd operationeel. Maar met het verstrijken der jaren werd het tijd voor nieuwe technologieën. 

Na een eerste inventarisatie is er tijdens een shoot out gekozen voor de aanschaf van twaalf stuks Robe T1 Profile LED moving lights voor het theater en de concertzaal. De kwaliteit van het witte licht, de stille werking en de compacte lichtgewicht armaturen hebben de doorslag gegeven tijdens de demonstratie van Jeroen van Aalst, Robe specialist bij Controllux. 

De T1’s worden gebruikt in het theater en in de concerthal, zowel voor podium- als frontlicht. Vier T1 armaturen vervangen de statische 2K front profiles. De overige T1 fixtures worden ingezet in verschillende toepassingen en met verschillende effecten op en rond het podium.

De T1's blijken een waardevolle aanvulling te zijn en Paul en collega’s zijn zeer tevreden met hun keuze. "Robe heeft ons door de jaren heen goede kwaliteit geleverd", vertelt Paul, die zich niet herinnert ooit een probleem te hebben gehad met de 575’s in de afgelopen 11 jaar. “Maar waarschijnlijk heeft ons hoge onderhoudsniveau daarbij ook geholpen.” 

De T1 profiles zijn geleverd in speciaal door Skylite ontworpen flightcases. Zo zijn de armaturen snel en eenvoudig te transporteren tussen de locaties.

More references