Chassé Theater, Breda (2021)

Wereldwijde primeur voor Chassé Theater met nieuw PA

Nieuw geluid voor Jupilerzaal met unieke Adamson CS10 set.

De PA-set in de grote Jupilerzaal van het Chassé Theater was na vijftien jaar trouwe dienst aan vervanging toe. Bas Coremans, Hoofd Audio bij het theater, is al jaren een grote - en trouwe - fan van de luidsprekers van Adamson. Voor hem was het dan ook niet meer dan een logische stap om de oude Adamson-set te vervangen voor de allernieuwste PA-set van Adamson: de CS10. “Met dit nieuwe systeem doen we geen concessies aan de beleving. Een leuk extraatje is dat we de eerste wereldwijd zijn en op deze manier een unieke showroom en demoruimte kunnen bieden.” 

AV&Stage ging naar Breda om er meer over te weten te komen. Het Chassé Theater is een groot theater in de binnenstad van Breda. Het pand ligt pal naast de oude Kloosterkazerne. Sterker nog; vanuit het theater kijk je tegen de oude buitenmuren aan van de kazerne, deze zijn op een mooie manier geïntegreerd met het theater. Het theater (1995) bestaat uit drie theaterza-len: Jupilerzaal (1430 plaatsen), Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal (670 plaatsen) en de Kinlyzaal (240 plaatsen) en vier filmzalen: cinemazaal 1 (117 plaatsen), cinemazaal 2 (68 plaatsen), cinemazaal 3 (Perfetti Van Mellezaal) (118 stoelen) en de cinemazaal 4 Kinlyzaal (240 stoelen). Daarnaast zijn er ook nog drie restaurants in het pand te vinden: Brasserie (wisselend 3-gangendi-ner), Front (wereldse gerechten) en Gerecht (eenvoudige, snelle maaltijd). 

Samenwerking met Audio Acoustics

Voor meerdere van deze ruimtes heeft het Chassé Theater een samenwerking met Au-dio Acoustics, de Nederlandse distributeur van het Canadese luidsprekermerk Adamson Systems. Dit keer was het de beurt aan de Jupilerzaal. De PA-set in de grootste theaterzaal was na vijftien jaar aan vervanging toe. “Niet omdat de Adamson-Spektrix set die we er nu hebben hangen kapot is, de kasten an sich zijn oerdegelijk, maar de elektronica in de versterkers was wel aan vervanging toe”, legt Bas Coremans, Hoofd Audio Chassé Theater, uit. En dus ging hij nog voordat corona de (theater)wereld in maart 2020 helemaal stillegde op onderzoek uit en kwam hij uit bij de nieuwste Adamson CS10-set. 

Wilbert Montens, Audio Acoustics, vult aan: “We werken al jaren samen met het Chassé Theater en Bas Coremans. Dus nadat hij zijn wensenpakket kenbaar had gemaakt, hebben we hem kennis laten maken met ons nieuwste vlaggenschip, de Adamson CS10. De ontwikkelingen op het gebied van audio hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen, dus we begrepen wel dat het eisenpakket van Chassé Theater was bijgesteld om met de tijd mee te kunnen gaan en voorop te blijven lopen. De Adamson CS10 sluit perfect aan bij Bas’ behoeften voor de Jupilerzaal.”

Bas vult aan: “De Jupilerzaal is destijds heel bewust met een omvang van 1430 mensen ingericht. Vanuit Joop van den Ende was een zaal met 1400 mensen als ondergrens aangegeven om grote producties naar je theater te mogen halen. Met de bouw van het theater in 1995 hebben we daar gehoor aan gegeven, waardoor wij altijd mooie grote producties naar Breda hebben kun-nen halen.” Zo biedt het Chassé Theater ruimte aan toneel, opera, dans, muziek, musical, cabaret en film in al hun verschijningsvormen. Met de verscheidenheid van zijn programma is het Chassé Theater uniek in Nederland. Geen enkel theater biedt deze diversiteit, van grote Broadway-musicals tot kleine vlakke-vloer experimenten, van symfonische orkestmuziek tot uitheemse volksmuziek en van avondvullend klassiek ballet tot post-moderne dans en film. “Dus toen de vorige set aan vervanging toe was, wilde ik een nieuwe set die weer helemaal voldoet aan de eisen van vandaag de dag en de toekomst.”

Adamson in de theaterwereld

Wilbert: “Adamson is de in de popwereld en bij verhuurbedrijven al een begrip, maar in de theaterwereld is het nog redelijk nieuw. De nieuwe Adamson CS10 sluit goed aan op de wensen van Bas en de mogelijkheden die de Jupilerzaal biedt.” 

De CS10 is een tweeweg, full-range intelligente actieve luidspreker, bedoeld voor gebruik in een breed scala aan toepassingen. Gebruikmakend van Adamson’s eigen soft-wareplatform, maakt de CS10 gebruik van een redundant AVB MILAN-netwerk met de mogelijkheid om audio tussen meerdere bronnen over een netwerk met elkaar te verbinden. Daarnaast is er een analoge XLR-ingang en -uitgang voor eventuele back-up. Alle functies van de luidspreker worden bestuurd en bewaakt via Adamson’s eigen CS-software. Samen met een Auvitran Toolbox kan dit Adamson systeem via AVB Milan aangestuurd worden, terwijl de bronnen nog steeds Dante, AES of analoog zijn.

Dico Ter Maten, Audio Acoustics, vult aan: “De versterkers en de processing is na zoveel jaar gewoon ‘op’ en achterhaald door de nieuwste technieken en ontwikkelingen. Nu biedt de CS10 weer veel voordelen ten opzichte van eerdere edities. Het is een powered systeem met eigen Adamson versterkers in de luidsprekers en processing in de luidsprekers gekoppeld aan een nieuw softwareplatform. Geen extra latency! Het is wat het is en het geluid is overal op hetzelfde moment even goed.”

Bas: “En zelfs nog wel beter omdat de dekking nu beter is in de zaal. Ik heb een ont-werp gemaakt en gezegd: ‘Zo wil ik het hebben.’ De uitvoer is ook geheel naar mijn wensen gedaan en daar ben ik blij mee. De spreidingshoek is groter dan bij de Spektrix, waardoor het geluid nu nog beter is. Niet alleen voor het publiek is dit erg fijn, maar ook voor de optredende artiest(en). Ik wilde geen concessies doen aan die beleving.”

Adamson CS

De CS-Series brengt de nieuwste technieken in de bekende Adamson’s S-Series luidsprekers. De CS-Series is de nieuwste toekomst met ingebouwde eigen Adamson versterkers en DSP. De CS-Series zijn ook de basis van een totaal nieuw platform van rackproducten als de CS Gateway, CS Bridge, CS NDS, CS PDS, gecombineerd met een nieuw softwareplatform om het beste uit de Adamson producten te halen. Dit CS softwareplatform zorgt voor een platform, voor zowel systeemontwerp, systeemoptimalisatie, tuning & monitoring.

Mondiale showroom

Uiteindelijk hangt er 32x CS10, 10x CS119 en 8x CS7 in de Jupilerzaal. Door de komst van corona hebben Bas en zijn team meer tijd gehad om alles goed in te hangen en te regelen. Tevens zijn er in de Jupilerzaal ook onderhoudswerkzaamheden verricht, zoals nieuwe stoelbekleding. De grote zaal is nu weer helemaal tiptop in orde om nieuwe gezelschappen, artiesten en publiek te ontvangen. “We hebben al goede kritieken mogen ontvangen op de CS10-set”, geeft Bas aan. “Het systeem is erg prettig om mee te werken, laagdrempelig in de bediening en toerende gezelschappen kunnen eenvoudig op de set inprikken als ze dat willen.”

“Ook wij zijn al regelmatig weer in Breda geweest om een demo te geven van de CS10 aan belangstellenden. Het is erg fijn om een volwaardige theaterzaal als showroom te hebben - de enige ter wereld - waarbij je ook meteen kunt laten zien in een echte setting wat je met het nieuwe geluid van de toekomst kunt.”


Ben jij geïnteresseerd in een demo? Neem dan contact op met: info@audioacoustics of bel 088-0076666.More references Theatre