Gebr. De Nobel, Leiden (2014)

Gebroeders de Nobel is een nieuw muziekpodium gelegen aan de drukke Marktsteeg in Leiden. Controllux leverde hier, tot grote vreugde van de technische crew onder leiding van Bart van der Smissen, een compleet nieuwe lichtset.

Gebr. de Nobel is gefinancieerd door de Gemeente Leiden, welke teven eigenaar is. De Nobel is slim ontworpen door architect Ector Hoogtstadt, welke als doel had elke centimeter te benutten en ervoor te zorgen dat het zowel praktisch was als een bruisend muziekcentrum.

Ons lichtplan werd ontwikkeld met de input van vooraanstaand lichtontwerper Nick van Balen en bevatte 8 x Robe DLX Spots, 12 x Robe LEDWash 300, 18 x LEDBeam 100 en 10 x CycFX 8 voor de grote zaal. Voor de kleinere zaal werden er nog eens 12 x Robe LEDBeam 100 geleverd. Dit alles in combinatie met een aantal stroboscopen en conventionele schijnwerpers.

Het nieuwe gebouw vervangt het LVC, Het 40 jaar oude muziekcentrum en een levendig broeinest van underground georiënteerde muziek. Ondanks dat de nieuwe zaal commerciëler zal worden met deze zet, is het gehele project ontwikkeld met behoud van de sfeer en onafhankeleid die het LVC sierde. De oprichting van de Nobel heeft de faciliteiten getransformeerd in die van een eersteklas locatie voor het ontvangen van de beste nationale en internationale artiesten. Of het nu in de grote zaal is met een capaciteit van 800 man, of in de kleine zaal met een capaciteit van 250 man.

Bart van der Smissen, hoofd techniek en productie, is bijzonder tevreden met het resultaat. Hij was al fan van Robe sinds de begindagen van het merk toe hij gebruik maakte van de Colorspot en Colorwash 250 serie. De Nobel huisvest jaarlijks rond de 240 optredens van alle vormen als Dance, EDM, Rock, theater en filmfestival. De overgrote meerderheid van deze optredens wordt belicht met de Robe lichtset. "Robe is een merk dat bijna overal goed wordt ontvangen als wij onze specificaties sturen naar binnenkomende producties," vertelt Tim, "in de meeste riders is Robe eerste of tweede keus qua bewegend licht."

Jonge lichtontwerper Matt de Jong is een van een aantal freelancers van de Nobel en ontwerpt vaak het licht voor verschillende artiesten. Ook hij is te spreken over de Robe schijnwerpers die hij tot zijn beschikking heeft. "Ik hou van de DLX spots, ze zijn zeer krachtig en veelzijdig. De CycFX 8 is spannend en anders, het is geweldig deze bijzondere schijnwerpers te gebruiken in shows." Ook Bart is zeer onder de indruk van de CycFX. Er zijn een aantal freelance technici die het uiterste vroegen bij het expirimenteren met deze armaturen.

Met de verhuizing naar de nieuwe locatie zijn de bezoekers aantallen flink gestegen en is de Gebr. de Nobel onderwerp van menig gesprek in Leiden en omstreken.


Controllux leverde met plezier de volgende goederen aan Gebr. De Nobel:

Foyer:

12x Robe LEDForce 7 RGBW
1 set schuko verlengkabels
1 set DMX verlengkabels

Grote zaal:

8x Selecon SPX 800 Watt Zoom profielschijnwerpers
8x ADB F101 1kW Fresnelschijnwerpers
10x Robe Robin CycFX 8
18x Robe Robin 100 LEDBeam
72x DTS Superpar 64 verdeelt over 12 Slidebarren
12x Showtec Par64 vloerspot
64x DTS Par64 ACL parren
10x PLS Riggdim
6x Martin Atomic 3000 Stroboscopen
4x DTS Flash 4000 blinders
8x Robe Robin DLX spots
12x Robe Robin 300 LEDWash
1x Swefog Ultimate 3000 Hazer
1 set schuko verlengkabels
1 set DMX verlengkabels
1 set Harting verlengkabels
Licht transportkarren

Kleine zaal:

4x Selecon SPX 800 Watt Zoom profielschijnwerpers
4x ADB F101 1kW Fresnelschijnwerpers
36x DTS Superpar 64 verdeelt over 6 slidebarren
6x Showtec Par64 vloerspot
24x Robe LEDForce 7 RGBW
32x DTS Par64 ACL parren
4x PLS Riggdim
3x Martin Atomic 3000 Stroboscopen
2x DTS Flash 4000 blinders
12x Robe Robin 100 LEDBeam
4x Briteq BTX-180LS LED spots
1x Rosco Vapour rookmachine
1 set schuko verlengkabels
1 set DMX verlengkabels
1 set Harting verlengkabels
Licht transportkarren


More references Concerthalls