Poppodium De Vorstin, Hilversum (2018)

De Vorstin kiest voor Robe.

 Poppodium De Vorstin is dé plek voor popmuziek, met veel verschillende concerten en dans- en dancefeesten op een prachtlocatie midden in het hart van Hilversum. Het driehoekige gebouw heeft een architectonische uitstraling met een lijnenspel van glas en aluminium, ontworpen door Architecten Cie. De agenda van de Vorstin staat ieder weekend volgeboekt met tenminste drie of vier live optredens. De grote zaal met een poppodium heeft een capaciteit van 850 personen. Daarnaast is er multifunctionele ruimte voor 300 gasten die in diverse manieren opgebouwd kan worden om podium te bieden aan diverse bands, dansshows, stand-up comedy, cabaret en radio- en tv uitzending.

Na de shoot-out is er voor het merk Robe gekozen. Hiervoor waren twee belangrijke redenen doorslaggevend; de eerste is de voorkeur van vele artiesten en bands voor het merk Robe. Robe wordt veelal gezien als hét merk voor bewegend licht. Daarnaast heeft De Vorstin een uitstekende relatie met Controllux en is Controllux exclusief importeur voor Robe in de Benelux.

De keuze is uiteindelijk gevallen op:

16x Robe DL4S Profile
16x Robe Spiider Washbeam
24x Robe Ledbeam 100


Het grootste aantal van de 16 stuks Robe Spiiders en 16 stuks DL4S hangt boven het podium en in de zaal. Vier van elk type worden gebruikt voor floor specials. Vanuit de kleinere zaal van De Vorstin wordt Radio 2 zaterdagmiddag Music Café uitgezonden – hier is een 16-tal LEDBeam 100’s in gebruik, die in 2016 geïnstalleerd werden. Op slecht één kleine kwestie na hebben deze armaturen vijf dagen per week probleemloos gefunctioneerd!

“De Vorstin regelt het ontwerp en verlichting voor het merendeel van de bands en artiesten zelf”, zegt Robin van Zijl. De Robe verlichting wordt intensief gebruikt. “Het zijn fantastische armaturen met perfecte output”, is zijn reactie. De Robe Spiiders in extended mode zorgen voor perfecte individuele pixel control dat zeer geschikt is voor verrassende ‘eye and camera candy’. “De zoom is geweldig en zo snel”, bevestigt Robin, met de toevoeging dat door de installatie van de Spiider de PAR cans overbodig worden voor het belichten van een show.

De DL4S profielen zijn "snel, precies, responsief en stil". De technische dienst van De Vorstin is zeer positief over deze eigenschappen. De DL4S worden veelvuldig gebruikt voor face- en keylighting, waardoor ze een efficiënte en zeer flexibele oplossing zijn. De nieuwe armaturen maken over het algemeen een groot verschil in hoe ze allerlei shows kunnen verlichten. Robin kwam voor het eerst in aanraking met het merk Robe toen hij werkte als freelancer bij Ampco Flashlight Rental. Uit ervaring weet hij dat het merk Robe staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit!

Naast de eigen interne positieve ervaringen met de nieuwe lampensets krijgt De Vorstin ook veel complimenten van artiesten en bands. “Ze merken echt een verbetering in de lichtontwerpen”, bevestigt Robin. De ‘standaard’ house rig wordt ieder jaar compleet re-rigged om er zeker van te zijn dat de shows de verdiende variatie in ‘look and feel’ krijgen en het optimale resultaat halen uit de fixtures.


Photo credits: Lex Putman


More references