Behind the Scenes met Gaffer Zen Bloot

 

Behind the Scenes met Gaffer Zen Bloot

Woensdag 18 mei hebben wij een kijkje mogen nemen achter de schermen op de set van een commercial. Wij spreken Gaffer Zen Bloot over de belichting.

“Om het gevoel van natuurlijk daglicht te hebben wil je een zo groot mogelijke hemel creëren. Door je oppervlakte te vergroten creëer je zacht licht.”

"Om deze reden hebben wij een truss-carrré van 7m x 11m gebouwd. In dit carré hingen wij maar liefst 18x CreamSource Vortex8 met Dom diffuser. De Vortex8 is voor ons het werkpaard anno nu; full colour, IP65 en ingebouwde PSU / CRMX ontvanger. Dus compleet, alles intern en zeer compact! Onder de vortexen hebben wij in totaal 6x Rosco 12” x 12” ½ Gridcloth butterfly doeken gehangen. De zijkant van het carré hebben wij afgerokt met scheurdoek. Op deze manier hadden wij maximaal controle over het licht, en geen last van onnatuurlijke spil.

Deze constructie werd door onze lichtploeg o.l.v. Rigger Harm Bredero op straat opgebouwd, en met een grote hijskraan boven de set “gevlogen”. Best een indrukwekkend gebeuren!

Om op het shot de zon onder te laten gaan, en vanuit een andere hoek op te laten komen, gebruikte wij 2x ARRI T24 als ondergaande en opkomende zon.

Voor het lichtchangement gebruikte wij een High-end Systems Roadhog 4. Alle lampen werden via Luman Radio aangestuurd.

Bij een complexe situatie zoals deze, is het prettig om een dedicated board-operator op de set te hebben die snel kan realiseren wat jij bedenkt. Bij kleinere lichtopstellingen doe ik het zelf op mijn Ipad. Het nadeel daarvan is, is dat je als gaffer zijnde je aandacht moet verdelen over de set en de Ipad.” Aldus Zen. 


Lichtcrew:
Gaffer - Zen Bloot
Bestboy / Rigger - Harm Bredero
Belichter - Patrick Galvin
Belichter - Nina Kleinstra
Belichter - Yoshua Thomassen
Board operator - Evan Morris

Leverancier:
Het Licht