Kunstcentrum De Vooruit in Gent kiest voor ROBE

 

 Kunstcentrum De Vooruit in Gent kiest voor ROBE

De Vooruit in Gent, België is een bekroond en historisch belangrijk festival- en kunstcentrum – en beschikt over meerdere zalen die nu voornamelijk worden gebruikt voor concerten, clubavonden, live optredens en diverse culturele evenementen.

De concertzaal met een capaciteit van 1100 plaatsen heeft onlangs een complete verlichtingsupgrade gekregen, waarbij er gekozen is voor diverse ROBE moving lights waaronder: 31x T1-profielen, 12x Spiider wash-beams en 22x LEDBeam 350s.

Deze kwamen tot stand na overleg tussen de coördinator van de technische ploeg van De Vooruit, Karel Clemminck en verlichtingsexpert Jarne Pollet, samen met Peter Vanhove van het lokale verhuurbedrijf Euro PA. Peter is sinds de jaren '80 in verschillende technische hoedanigheden betrokken bij De Vooruit.

Vóór de verlichtingsupgrade brainstormden Karel en Jarne over alle dingen die het belangrijkst waren om de beste verlichtingsopties te bieden, zowel voor hun klanten als voor hun eigen shows, en wilden vanaf het begin Robe T1 Profiles.

"We hielden van de finesse van de ‘white light ranges’ en de T1-kleurmenging in het algemeen", aldus Karel. Hoewel ze aanvankelijk dachten dat dit een ideaal armatuur was voor frontverlichting in de theaterzaal, was het de bedoeling om de nieuwe armaturen in de hele zaal te gebruiken, dus met alle andere functies, en ze wisten dat T1-profielen ook geweldig zouden zijn voor de concertzaal.

Dat Robe een echt Europees ontworpen en gebouwd merk is, was een andere kritische factor voor hun beslissing, samen met de uitstekende service die ze wisten dat ze konden verwachten van Robe's Benelux-distributeur, Controllux.


Karel arriveerde twee jaar geleden bij De Vooruit nadat hij op andere locaties had gewerkt en hij gebruikt de producten van Robe sinds 2006. Hij houdt van de persoonlijke benadering en algemene benadering van Robe en vindt de producten grensverleggend en innovatief.

Hij zag het T1 Profile voor het eerst gedemonstreerd in de Brugse Concertzaal, samen met verschillende andere merken tijdens een evenement georganiseerd door STEPP, een beroepsvereniging van producenten, ontwerpers en technici uit de kunst- en evenementensector in de Benelux, en hier stond hij versteld van de kleuren .

Jarne, die al 13 jaar bij De Vooruit werkt, had vlak voordat de pandemie begon een fabrieksbezoek bij Robe en was onder de indruk van de opzet en de producten.

De meeste evenementen in De Vooruit zullen hun eigen lichtontwerpers meebrengen, dus bij de re-fit was het ook belangrijk om merken en armaturen te hebben die iedereen leuk vond, gebruikte en praktisch vond.


Het interne verlichtingsteam verlicht voornamelijk de clubavonden, dus ze wilden allemaal de meest flexibele, veelzijdige en robuuste kit. Een fulltime technisch team van 10 plus enkele freelancers werken nauw samen met reguliere Euro PA-techneuten en -ingenieurs om de muziekevenementen te organiseren.

Karel merkt op dat ze al een "groot verschil" zien in de kwaliteit en dynamiek van de lichtshows die kunnen worden geproduceerd - aangezien de uitvoeringen geleidelijk opnieuw beginnen in verschillende formaten en we - voorlopig - voorbij de pandemie beginnen. "Het is een grote investering geweest, maar het is het meer dan waard", zegt hij.

De nieuwe armaturen worden bediend via de ChamSys-console van het huis.

Toen Karel bij de locatie aankwam, schreef hij een opdracht voor een nieuw contract voor technische ondersteuning dat uitging naar vijf bedrijven, van wie Peter en Euro PA terugkwamen met het beste en meest uitgebreide voorstel, dus Peters lange samenwerking met de locatie gaat door.

Controllux is trots deel te hebben mogen uitmaken van dit prachtige project en wenst het team van De Vooruit veel plezier met deze mooie investering!