Theater Zuidplein Rotterdam

 

 

Theater Zuidplein Rotterdam

Het oude Theater Zuidplein is in 1954 open gegaan naar ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. De techniek van theater Zuidplein was al rond 2000 over gegaan naar moving head’s als tegenlicht in de Grote zaal in plaats van halogeen licht. De gasontlading Robe 575AT spot en MSD250 Wash hebben tot twee jaar geleden hun dienst gedaan in een vast grid boven het toneel. Rond 2018 is geïnvesteerd in Robe LED schijnwerpers als vervanging van deze schijnwerpers. De Robe DL4X spot en Spiider wash waren de keus van het theater als stap naar de toekomst.
Het originele ontwerp voor het nieuwe theater was voorzien met dimmers en halogeen schijnwerpers. Dit plan is door Theateradvies b.v. Amsterdam een paar jaar geleden volledig aangepast en omgezet naar LED schijnwerpers. Dit gaf een reductie van 58% op de stroom kosten en 50% op het gebruik van koper in het nieuwe theater. Ook een plan van data distributie met glasvezelkabel was voorzien.
In November 2019 heeft Controllux de opdracht van Gemeente Rotterdam gekregen om het nieuwe Theater op Zuid in te gaan richten.
Hierbij hebben wij gebruik gemaakt van 322 stuks LED schijnwerpers van de merken Robe en ETC. Er is geen dimmer vast geplaatst in het theater.
De verhuizing naar het nieuwe theater is inmiddels een feit.
Verdeeld over drie zalen zijn in het nieuwe Theater geleverd;
- 48 stuks Robe T1 Profiel ( vijf kleuren, rood, blauw, groen, amber en lime)
- 4 stuks Robe DL7S Profiel ( zeven kleuren rood, blauw, groen, amber, cyan, congo blue en lime)
- 10 stuks Robe T1 PC
- 24 stuks Robe Spiider
- 64 stuks Robe LEDBeam 150
- 76 stuks Robe Parfect 150
- 94 stuks ETC Lustr2 met zoom profiel en CYC lens opties.
- 3 stuks ETC Gio@5 met motor fader wing's 20
- 2 stuks ETC Puck "black-box" met touchscreen DMX in en uit voor bezoekende gezelschappen.
- 31 stuks ETC four port Gateway node's
- 120 stuks TDE WD2400 Moodspots als zaallicht
De aansturing in de zalen wordt geregeld door drie ETC Gio@5 met extra fader motor 20 wings. Deze sturen de ETC Gateway node's aan over 25 DMX universes. Voor ieder zaal is een magic sheet in de ETC lichttafels gemaakt, in de ETC Gio@5, om gemakkelijk de schijnwerpers een kleur en/of positie te geven. Deze informatie kan vervolgens als 1 DMX kanaal aan het bezoekend gezelschap aangeboden worden. De bezoeker kan dan enkel de intensiteit van de schijnwerper via hun eigen lichttafel regelen. Dit systeem heeft Controllux al eerder geleverd aan o.a. de Brakke Grond Amsterdam, Stadstheater Arnhem en TheatersTilburg.
Naast het Theater LED licht heeft Controllux / Lumen Solutions ook de TDE WD2400 Moodspots geleverd. Deze Moodspots verzorgen in drie zalen het zaallicht.
Als laatste zijn 66 stuks originele Prolyte 1 x 2m Stage decks geleverd als uitbreiding op de oude set. Samen met Prolyte H30V truss en een set bekabeling is de levering compleet.In november 2019 heeft de Gemeente Rotterdam Controllux de opdracht gegeven om het nieuwe Theater Zuidplein in te richten.


    

    

    

    


Foto's: Kuno van Velzen