Robe Lighting tijdens A2C5T in Brussel



Robe Lighting tijdens A2C5T in Brussel

Creatief directeur en lichtontwerper Koert Vermeulen wilde iets extra speciaals doen om 25 jaar van zijn innovatieve Belgische creatieve ontwerpbedrijf ACTLD te vieren, dus creëerde hij en zijn team een indrukwekkend grootschalig lichtspektakel - A2C5T - dat werd gepresenteerd drie weken lang voor het publiek op de evenementenruimte See U in Brussel.  De voormalige politiebarak van 45.000 vierkante meter vormde een sfeervol decor voor deze lichtkunstervaring op meerdere niveaus, die werd geïnspireerd door de kernprincipes van het hart van ACT - Kunst, Concept en Technologie.

Binnen de installatie werden deze drie waarden vertegenwoordigd door drie prachtig abstracte werken van creatieve verlichting, zorgvuldig samengesteld door Koert om een ​​andere maar even boeiende meeslepende ervaring voor gasten te bieden. De drie elementen kunnen afzonderlijk worden genoten of als één, of als een door de gebruiker te definiëren mix van verschillende componenten.

Compleet met een speciale soundtrack samengesteld door Solemn Eye / 70 Hills Music / Marco Macaluso, konden bezoekers zichzelf verliezen in de kortstondige magie van licht, kleur, textuur en andere visuele effecten. 

 


Het centrale stuk was "Technologie", en dit is gemaakt met 36 x Robe Spikies, 20 x SilverScans en 16 x T1-profielen.  Hoewel de nadruk op de technologie lag, werd dit geleverd als een gebeeldhouwd kunstwerk. De 20 x SilverScans waren opgetuigd aan een rand van de installatieruimte op een steigerframe dat uit het plafond was gevlogen, vier breed en vijf diep opgesteld, terwijl de Spikies op een reeks lage houten plinten stonden voor en rond het midden van de ruimte. 

Beide armaturen zijn gekozen vanwege hun snelheid en snelle beweging en de Spikies specifiek vanwege hun continue rotatie. 

"Het was van belang dat de lichten een hoofdrol speelde - de technologie - en tot leven kwamen in dit sleutelstuk, 'legde Koert uit, eraan toevoegend dat de Spikes ideaal waren met hun kleine formaat' ze lijken op kleine robots! ' 


Voor de vele kinderen die met hun families op bezoek waren - de installatie vond plaats net voor de lockdown van Covid-19 - bevonden de Spikies zich op een vergelijkbare hoogte! Ze raakten gefixeerd door de lichten die er bijna incidenteel stonden en smeekten de kleinere leden van het publiek om hun vrienden te worden.

"Het is een heel schattig armatuur", zegt Koert, "en in deze context werden mensen soms meer aangetrokken door de fysieke vorm en vorm van de lichten zelf dan door de luminescentie die ze produceerden!

De T1's werden gebruikt om de algemene kamerruimte architectonisch te verlichten, samen met 42 Anolis Divine-armaturen - een mix van black light (UV) en RGBW-units. 10 van de UV's werden buiten het gebouw gebruikt en Koert merkt op dat wanneer ze A2C5T buiten opvoeren, het de bedoeling is om T1's uitgebreid te gebruiken om bomen en ander omringend gebladerte te verlichten.


  

Koert merkte op dat het over het algemeen - in de loop van de drie weken - opvallend was dat maar weinigen hun telefoon uitnamen en filmden tijdens hun eerste walkthrough, in plaats daarvan zich te concentreren op wat ze voelden en zagen, en later terugkeerden met een idee van hoe de verlichting zou zich om hen heen ontvouwen om de beste opnamehoeken te krijgen!

Verlichting voor alle drie de kunstwerken was geprogrammeerd en draaide op een grandMA2, met een SMODE media-server die ook werd geactiveerd via de grandMA die de 3D-pixel mapping-elementen in Art and Concept behandelde.

Concept was een uitdrukking van kleur, geïnspireerd door het werk van James Turrell; sterk, gedurfd en simplistisch, bestaande uit een reeks solide schermen in oplopende grootte badend in waslicht, terwijl Art was opgebouwd uit meerdere LED-pixelbuizen die geschetste vormen creëerden die in het niets zweefden. Deze bevatte meer uitgebreide scenografie voor kijkers, maar de fysieke verschijning was ruw en teruggetrokken om ideeën over vorm, architectuur en een verhoogd gevoel van negatieve ruimtes te stimuleren.

Koert merkte op hoe opwindend het was om de kans te krijgen om de fundamenten waarop ACTLD in 1995 was gebouwd visueel te demonstreren.

A2C5T opende op de dag van ACTLD's feitelijke 25e verjaardag, en was daarna open voor het publiek en ongeveer 10.000 bezoekers genoten van dit evenement.

Alles kwam abrupt tot stilstand in termen van openbare shows vanwege de Coronavirus-pandemie, maar het grotere plan was altijd dat Koert en ACTLD deze installatie-ervaring zo snel mogelijk naar andere locaties en landen bracht.


  

Andere specifieke ACTLD-medewerkers met Koert waren contentregisseur Lucia do Souto, technisch directeur Luc De Climmer en conceptkunstenaar Taddéus Fraylich. Christopher Bolton als verlichtingsprogrammeur en iedereen die bij ACTLD werkte, speelde een belangrijke rol bij het realiseren van dit historische project. 

Hun A2C5T-sponsors in Brussel waren Robe, EPIX (de op maat gemaakte projectdivisie van Explorentis), FACE en PRG. Andere betrokken bij de technische productiekant waren Astral Lasers, SMODE, Lux Lumen en SGM.

 

Photos: courtesy ACTLD