AV Entertainment Magazine - Robe Moving Heads

 



ROBE - CONTROLLUX

Sinds 2007 zijn Controllux en Robe onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar begin 2000 werkte Controllux al met Robe producten zoals de Movitec SL-250 en WL-250 moving heads die via Taintronix werden ingekocht. Controllux is sinds 1968 actief en ondertussen uitgegroeid tot een onderdeel van een viertal complementaire bedrijven: Controllux (licht & rigging), Audio Acoustics (geluid), Lumen Solutions (architectual verlichting) en TDE Lighttech (fabrikant van led artikelen zoals Moodspot). Robe is begin jaren negentig begonnen met het produceren van disco effecten en scanners. Ondertussen is Robe uitgegroeid tot de leidende en meest gekopieerde fabrikant in het A-segment. Controllux is in de Benelux exclusief importeur van Robe Lighting

Op dit moment is het voor Robe van groot belang om zich te onderscheiden van de vele andere fabrikanten en OEM merken. Dat gebeurt door onafhankelijk te zijn in ontwerp en productie, maar ook door het ontwikkelen van speciale functionaliteit en hardware die geen enkele andere fabrikant heeft. Om de concurrentie voor te zijn en voor te blijven is het van groot belang om dit proces volledig te beheersen. Dat kan Robe, aangezien het vier eigen fabrieken in Tsjechië heeft en omdat men beschikt over een zeer grote Research & Development afdeling waar nieuwe ideeën uitgewerkt worden tot nieuwe producten. Verder worden vele lichtontwerpers, -operators, -dealers en verhuurbedrijven op diverse manieren benaderd om te vragen waar behoefte aan is of wat er beter kan. De beste informatie komt tenslotte uit de markt zelf.

Groot voordeel van het zelf produceren, is dat je snel kunt schakelen en niet afhankelijk bent van een toeleverancier. Een goed voorbeeld daarvan is dat Robe de nieuwe generatie uitwisselbare ledbronnen snel kan aanpassen voor een bepaalde toepassing. Verder zijn de kosten van die nieuw ontwikkelde ledbronnen, zoals in de Robe Esprite, drastisch omlaag gegaan en bedraagt de kostprijs nog maar 20% van de gangbare prijs van een ledbron die in China ingekocht wordt. Maar het allergrootste voordeel is dat je maar één type spot hoeft te maken waar je meerdere type ledbronnen in kan plaatsen voor diverse toepassingen, zoals onder andere frontlicht of tegenlicht. Dat is natuurlijk erg interessant voor de verhuurbedrijven die dan niet gedwongen worden om te kiezen tussen twee verschillende uitvoeringen (high output versus high CRI).

In het algemeen gaan de ontwikkelingen al jaren razendsnel. Gasontlading is al grotendeels vervangen door led, op enkele uitzonderingen na, zoals krachtige beam spots (Robe MiniPointe, Pointe en MegaPointe) en long throw spots (BMFL serie). Maar uiteindelijk worden ook die ooit vervangen door nieuwe technologie. Misschien dat de Corona-uitbraak voor vertraging gaat zorgen, maar Robe zal nooit stil blijven zitten, aangezien je het daar niet mee gaat redden in deze dynamische en vooral ook hectische periode.

Ook dit jaar zal Robe dus weer diverse nieuwe producten gaan lanceren, alleen is op moment van schrijven nog niet bekend wat en wanneer dat gaat plaatsvinden. Met het wegvallen van de grote beurzen, een natuurlijk lanceermoment, zal de online marketing een grote rol gaan spelen. En waarschijnlijk zullen de lokale dealers wereldwijd ingezet gaan worden om de lancering van nieuwe producten aan te kleden. Belangrijk blijft dat die nieuw producten niet de bestaande producten in de weg zitten. Het zullen dus producten zijn die totaal nieuw zijn of die de huidige actuele lijn zullen aanvullen. Helaas kunnen we hier dus niks over melden, maar neem van ons aan dat er dit jaar weer een paar uitdagende armaturen aan komen, zoals je van Robe mag verwachten.


Bron:

AV Entertainment Magazine

Jaargang 16 - nr. 2 - 2020 mei