Robe voor SKALAR 360 Art Installatie

 


SKALAR 360 in Amsterdam 


SKALAR - De sensationele audiovisuele bewegende kunstinstallatie van lichtkunstenaar Christopher Bauder en muzikant Kanding Ray in de Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam. In deze artistieke productie werden 93 stuks Robe Pointe toegepast.

SKALAR, een kinetische kunstinstallatie gebaseerd op een grootschalige en meeslepende lichtshow ondersteund met hypnotiserende elektronische muziek. De derde uitvoering van dit project, eerder in Berlijn en Mexico, werd gecreëerd door lichtkunstenaar en ontwerper Christopher Bauder en componist muziekproducent Kangding Ray.

Wederom gebruikt Christopher de Robe Pointe als lichtbron, 93 stuks voorzien van een speciaal TV kleurenwiel en geleverd door Ampco Flashlight Rental. De veelzijdigheid, de zeer hoge intensiteit, de precisie en vele mogelijkheden om de bundel aan te passen waren een belangrijke eis. Maar het allerbelangrijkste is de mogelijkheid om over lange afstanden de scherpe bundel steeds weer op dezelfde positie te krijgen, cue na cue, show na show!


De installatie - die hij de ´SKALAR 360´ noemt vanwege het cirkelvormige ontwerp en de ruimte - bestaat verder uit 61 dubbelzijdige spiegels die voorzien zijn van een ledstrip met 180 bestuurbare pixels op de rand. Maar liefst 183 custom made KINETIC LIGHTS takels, 3 stuks per spiegel, verzorgden de 3D bewegingen van de spiegels. 

De Gashouder was een van de eerste gebouwen die Christopher had geoormerkt als ideale locatie voor een SKALAR ervaring, met de juiste hoeveelheid aan eigenzinnigheid, ´funkiness´ en industriële geschiedenis. Echter vereiste de ronde vorm van De Gashouder een volledig nieuwe aanpak, wat resulteerde in deze unieke presentatie.

De grote uitdaging was om een nieuwe dynamiek van cirkelvormige bewegingen, licht-patronen en -reeksen te creëren die werkten met de specifieke geometrie. Vijf truss cirkels met een oplopende diameter en voorzien van spiegels zorgden voor de basis. 24 ladders, elk voorzien van drie zwevende Robe Pointes, werden rondom het centrale vlak gemonteerd om de spiegels met scherpe lichtbundels aan te stralen. Drie torens op het centrale vlak onder de tweede cirkel van buiten, elk voorzien van 7 Pointes, maakten het ontwerp compleet. 

De spiegels werden aangestraald met talrijke elegante, asymmetrische patronen wat karakteristiek is voor de visuals van SKALAR´s kinetische beeldvorming. Het aangepaste lichtplan gaf Christopher de mogelijkheid om nieuwe patronen en reeksen te programmeren die in de ronde ruimte perfect tot hun recht kwamen.

Ook het geluidsplan werd aangepast aangezien de akoestiek van de Gashouder afwijkt van eerdere locaties en er gebruikt gemaakt werd van een lokaal surround sound systeem dat de beleving optimaliseerde van deze meeslepende show.

De installatie was te bezoeken van 10 Januari tot en met 5 februari 2020 en trok een zeer groot publiek De oorspronkelijke vijf SKALAR 360 live shows waren zó snel uitverkocht dat er nog twee live shows werden toegevoegd. Naast de live shows werd er ook een ´rave-style´ feest gepresenteerd met de trendy Zuid-Koreaanse DJ/Muziekproducent Peggy Gou.

Deze speciale SKALAR 360 show voor de Gashouder werd gepresenteerd door Audio Obscura. De installatie werd uitgevoerd door de technische staf van Christopher´s productiebedrijf WHITEvoid en de productie werd geleid door Florian Fink.



Text: 

Robe Lighting
https://www.robe.cz/news/skalar-360-in-amsterdam


Photos:
Tim Buiting




ROBE SKALAR 360 Amsterdam Kanding Ray en Christopher Bauder