Robe T1 speelt hoofdrol in aus LICHT

 

Robe T1 speelt hoofdrol in aus LICHT

Tijdens een drie dagen durende marathon werd een substantieel deel van de cyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen uitgevoerd. Uit de zeven opera’s, vernoemd naar de dagen van de week, werden vele hoogtepunten geselecteerd die samen een mooi totaaloverzicht geven van het meesterwerk van Stockhausen. Aus LICHT werd gepresenteerd in drie opeenvolgende voorstellingen in de Gashouder, Westergasfabriek, Amsterdam.

 “Aus LICHT” is een samenwerking tussen het Nederlandse Nationale Opera, het Holland Festival, het Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Stockhausen Foundation. Maar liefst honderdveertig Robe T1 Profile LED moving lights zijn in het lichtontwerp opgenomen.
Het decor en licht voor aus LICHT is ontworpen door Urs Schönebaum. Pieter Huijgen, hoofd van de afdeling toneel en licht bij Nationale Opera & Ballet en Cor van den Brink, eerste belichter zorgden voor de realisatie van het ontwerp.

Een absolute voorwaarde vanuit de productie was dat de schijnwerpers en andere apparatuur zo stil mogelijk konden opereren, waarbij een maximum geluidsniveau van 33 dBA werd gehanteerd.  Eén van de schijnwerpers die aan deze voorwaarden kon voldoen was de Robe T1 Profile. Dit is een schijnwerper met een multi spectrale LED lichtbron. De meeste schijnwerpers hebben een witte LED lichtbron met CMY kleurenmenging. 

Kuno van Velzen van Controllux demonstreerde de T1 tijdens een Shoot-out. Naast een stille werking waren Pieter Huijgen en Cor van den Brink onder de indruk van de soepele kleurenmenging – met vele diepe saturaties die naar voren kwamen tijdens de demonstratie en de kwaliteit en hoge output van het witte licht. Ook het zoombereik, de subtiele bruikbare frost en de werking van het shutter pakket werden in de demonstratie als zeer welkom en positief ervaren!

De T1’s werden door Ampco Flashlight Rental bij meerdere verhuurbedrijven ingehuurd en samen met zo’n 200 andere, grotendeels geautomatiseerde schijnwerpers geprogrammeerd door Jasper Paternotte, Bart van Kooten, Michiel van den Heuvel en Sharon Huizinga.