Robe voor Kensington in de Johan Cruijff ArenaKensington rondde de activiteiten rondom het dubbel platina album ‘Control’ afgelopen zomer feestelijk af met een gigantische show in de met 50.000 fans afgeladen Johan Cruijff ArenA. Naast band en video zorgde het overweldigende lichtplan van Michiel Milbou (Never Fear Shadows) voor een visueel spektakel. 


Michiel Milbou werd door de productiecoördinatoren Bush Cherroud en Albert Deltour van Nexxt Technology gevraagd om een lichtshow te ontwerpen voor de show van Kensington. Na een bevestigend antwoord kwam hij met een overweldigend plan. Meer dan tweehonderd Robe Spiiders en Robe BMFL Spot moving lights vormden de kern van een episch visueel spektakel. Milbou werkte nauw samen met Jop Kuipers, de lichtontwerper van Kensington, set designer Ronald van den Bersselaar van BEEO en grafisch ontwerper Mo Assem van Mr Beam. Samen bedachten ze de vormgeving en de uitstraling van de show.

Het was de eerste keer dat Milbou, die bekend staat om zijn flair en inlevingsvermogen in de televisie- en live muzieksector, met Kensington samenwerkte. “Ik was vereerd om samen met het getalenteerde en innovatieve productieteam van één van Nederlands bekendste bands te werken”, zei hij. Milbou stelde verschillende belichtingsvoorstellen voor nadat hij zich de muziek en setlist eigen had gemaakt. Hij wilde het vooral simpel houden: “De band wilde een groot upstage videoscherm. Met deze voorwaarde in het achterhoofd ontwierp ik het eerste lichtplan.” Het videoscherm werd met 56 meter uiteindelijk indrukwekkend breed, met twee smallere videostroken op verspringende dieptes lopend vanaf boven tot onderaan.


Knallen

De show van Kensington was een echte rockshow en dat gevoel moest doorgevoerd worden in het ritme en de stijl van de belichting. Milbou was erg tevreden met de inzet van de klassieke PAR64 parcans, zoals uit de periode van de iconische bands als Queen en AC/DC en wilde deze retrostijl toepassen op een hedendaagse manier. Lichtleverancier Phlippo maakte vier enorme handmatig bediende custom made volgspots voor achterop het podium op vloerniveau, elk met een matrix van 6x6 ACL-lampen. Voortbouwend op het tungsten-thema zijn daarnaast twee grote Svoboda-style armaturen bestaande uit PAR64 lampen ingezet, aan elke kant van het podium één, die als warme en oogverblindende blinders in het publiek knalden. De 58 stuks Robe BMFL Spots zorgden voor het primaire licht effect. Milbou: "Ik wilde BMFL's omdat het concert in een stadion gegeven werd. Daarom had ik de meest krachtige en veelzijdige lichtbron nodig die beschikbaar was om alles in beweging te houden!"


Daglicht 

Dat het grootste deel van de show in het daglicht was (het concert eindigde om 23:00 uur), was een andere factor. De BMFL’s moesten dus echt knallen door al het natuurlijke licht en de videoschermen.

De BMFL's werden in vier rijen gehangen tussen het grote video scherm en de vier smallere stroken, waarmee Milbou twee dynamische lage rijen en twee hoge rijen met zeer krachtige en precieze profielen creëerde die het licht als een stortvloed loslieten. De 129 stuks Spiiders werden verspreid ingehangen boven en onder de schermen. Samen goed voor zeer krachtige wash- en beameffecten direct achter de band! De overige armaturen werden ingezet op de vloer en aan de zijkanten van het podium, als zijlicht voor de band.


Spiiders

De Spiiders werden gekozen vanwege hun kracht en uitstekende kleurmenging, in met name de witvarianten. “Ik gebruikte veel wit in de show en de precisie van de Spiider's daglicht blauwtint vormde een perfect contrast met de warme gloed van de tungsten elementen. Echt briljant, ik houd ervan”, aldus Milbou, die voor het eerst Robe-producten ging gebruiken toen de LEDWash 300 geïntroduceerd werd. "Het was de eerste LED wash die echt goed werkte en sindsdien is Robe steeds sterker geworden in het produceren van verfijnde, mooie en uiterst effectieve LED washes, waarbij de Spiider wel de top van de top is", verklaarde hij. Milbou maakte veel gebruik van het zoombereik, vooral de smalle bundel van de Spiider. “Het resultaat daarvan was zeer bevredigend, vooral ook tijdens daglicht.”


Primeur

Naast al dit geweld was er nog een primeur: tijdens de show werden zeven BMFL Follow Spots ingezet in combinatie met RoboSpot Basestations, het Robe remote followspot systeem. Elke BMFL spot was uitgerust met een eigen RoboSpot MotionCamera en werd bediend met een BaseStations, die allemaal bij FOH waren geplaatst, direct onder de spots. De operators bedienden de pan, tilt en iris via de BaseStation. De overige parameters werden door Cedric Eesterman bediend op een aparte GrandMA2-console. Het nieuwe RoboSpot (remote followspot) systeem van Robe wordt met een razend tempo steeds populairder in de markt. De reden voor Milbou om de spots in te zetten was uit veiligheidsoogpunt: het is veiliger om vanaf de grond te werken dan zeven mensen in de lucht te hebben om de spots te bedienen. Afgezien van het veiligheidsaspect mengden de BMFL spots naadloos met alle andere BMFL's en Spiiders op het podium. Naast de zeven RoboSpot volgspot systemen van Robe had Milbou nog elf conventionele handmatige volgspots verdeeld in het stadion en op het podium.

Een grid met 160 moving light spots midden achter de band bewoog vier keer op en neer tijdens de set. Naast deze spots waren er ook nog 100 washes en 75 strobes gebruikt in het grid. Al het licht voor de main stage werd door Dimi Theuwissen bediend op een GrandMA2. Aangezien het grootste deel van de show op timecode liep, kon Milbou zich richten op het callen van alle 18 volgspots.


Samenwerking

Voor Milbou was het een genoegen om aan deze grote show mee te werken. Zo prijst hij promotor Friendly Fire (onder leiding van Marcel Buurman) en technisch productie manager Harold Opmeer van iTecca voor de gegeven tijd t.b.v. voorbereiding en fine tuning ter plaatse. "Het heeft een zeer positieve en vruchtbare samenwerking tussen alle afdelingen gebracht, met veel vertrouwen tussen iedereen die mee heeft gewerkt aan een spectaculair gemeenschappelijk doel.” De echte creatieve uitdaging was om harmonie te creëren tussen al het licht en de video voor deze eenmalige show. Nexxt Technology heeft de video content geleverd, terwijl de IMAG mix live werd geregisseerd door United Multicam director, Johan Veerman. De service en support van Phlippo was volgens Milbou ‘briljant als altijd’. Vanuit kantoor en magazijn werd alles prima geregeld door Sven de Boer en Phlippo crewchief Dennis Debrabandere. Phlippo’s Stijn Lauwereins legde zich toe op de technische zaken rondom het RoboSpot-systeem, waaronder het opleiden van zeven lokale operators.


Photo Credit: Frank Lambrechts, picturesKControllux is in de Benelux exclusief importeur van ROBE lighting producten.

Voor demonstraties of advies kunt u contact opnemen met de Robe Specialisten bij Controllux.