Unlimited Robe for Breda Live

 


BOD Events uit Dordrecht wilde de tiende editie van het jaarlijkse festival ‘Breda Live’ een extra touch geven. Om dit te bewerkstelligen riepen zij ook dit jaar weer de hulp in van het Bredase productiebedrijf Unlimited Productions, dat deze extra dimensie moest gaan toevoegen aan de editie van dit jaar, inclusief spectaculaire verlichting op de main stage.

Bert Kelchtermans kreeg de leiding over het verlichtingsgedeelte en werd daarbij geassisteerd door Bart Roelen als technisch producent voor de main stage en Gijs Mulder als de uitvoerend producent van de overige stages. Zij keken naar de diverse artiesten in de line-up, waarvan de meesten zouden moeten optreden bij daglicht. Deze twee parameters vormden de basis voor het design, waarbij meer dan honderd ROBE schijnwerpers werden ingezet, waaronder 40 MegaPointes, 56 Ledbeam 150’s en 8 BMFL washbeams.

Unlimited Productions is reeds vanaf het eerste jaar betrokken geweest bij het festival Breda Live en de organisatie brengt al jaren de complete technische verantwoording bij hen onder. Het productiebedrijf krijgt het dan ook elk jaar weer voor elkaar om, zowel overdag als ’s avonds, de verlichting en alle visuele effecten in overeenstemming te brengen met de wensen van alle artiesten die moeten optreden.

Een ander criterium is het beschikken over een eenvoudig te bedienen lichtset voor de de vele LD’s en operators van de diverse artiesten. Het door Gigant geleverde dak van de main stage is relatief laag, waardoor er weinig mogelijkheden zijn om de spots creatief op te hangen. Om toch jaarlijks vernieuwend te blijven, probeert Bert zoveel mogelijk nieuwe en verschillende spots in zijn design te verwerken. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in kleinere spots die in het grid passen en dit jaar was hij dan ook zeer verheugd gebruik te kunnen maken van de nieuwe Robe MegaPointe en de Robe LedBeam 150.

‘Ik probeer ook altijd gebruik te maken van de nieuwste schijnwerpers om ook de LD’s en de artiesten gelukkig te houden’, zo geeft Bert toe. ‘Ze willen ook allemaal graag gebruik maken van de laatste en nieuwste technologie en zo hadden we in het verleden al de Spiiders, BMFL’s, LedBeam 1000’s en vele andere types ter beschikking om ervoor te zorgen dat al het materiaal up-to-date is.

In het dak hingen drie trussen met elk tien Robe MegaPointes. Tussen elk van deze MegaPointes was er ter afwisseling ook nog een cluster van vier LedBeam 150’s opgehangen. Op deze manier kon er een dynamisch ACL effect worden gecreëerd maar was er ook de mogelijkheid om de complete stage te voorzien van een mooie wash. De resterende tien MegaPointes werden op de grond gepositioneerd en werden gebruikt voor zeer krachtige licht- en aerialeffecten.

De acht BMFL Washbeams werden geplaatst aan de delay torens op het veld, waarmee ze het decor rondom de stage konden uitlichten met kleurrijke vormen, terwijl ze anderzijds ook konden worden ingezet om door het publiek te bewegen.

Bert koos voor de MegaPointe omdat het een ongelofelijke krachtige veelzijdig armatuur is dat zowel als spot, beam en wash even goed presteert. Het is een kleine schijnwerper die alles in zich heeft en daarnaast zeer licht van gewicht is. In deze setting wordt dat absoluut als een bonus beschouwd.

De Ledbeam 150 vind Bert een ‘geweldig klein spotje’. Hij vindt de output en de zoom range imposant, gegeven het formaat van het toestel. De Ledbeam 150 is zeer goed zichtbaar te midden van alle andere armaturen en zelfs overdag zeer goed bruikbaar voor het maken van visueel aantrekkelijke effecten en het vullen van de donkere stukjes aan de achterkant van het podium.

De BMFL Washbeam is vanaf het moment van de lancering in 2015, één van de favoriete schijnwerpers van Unlimited Production. ‘De geweldige lichtopbrengst en zoom range maakt hem geschikt voor het uitlichten van alle decor rondom de stage. De messen zorgen ervoor dat er geen licht verdwijnt naar de stage zelf en dat voorkomt dat de artiesten hierdoor worden afgeleid.

In het algemeen treden artiesten en LD’s heel graag op tijdens het festival Breda Live, omdat de continue investeringen in de technische productie met zich mee brengt dat ze altijd een grote lichtset ter beschikking hebben, met daarbij meestal ook de laatste technologische ontwikkelingen. En daar wordt tenslotte iedereen blij van!

Bert merkt op dat ROBE een heel populair en sterk merk is geworden onder vele lichtontwerpers. Dus voor hem is het werken met ROBE dan ook een ‘win-win situatie’.

Hij gelooft dat ROBE het vooral zo goed doet, door de brede range aan producten die vrijwel in elke toepassing van de markt toepasbaar is. Of het nu gaat om kleinschalige strakke bedrijfsevenementen of om grote armaturen met een ongelofelijke lichtopbrengst voor grote shows en ruimtes, ROBE heeft het allemaal.

Speciale effectarmaturen zoals de SPIKIE geven ROBE nog eens een extra voorsprong en met ROBE hebben de lichtontwerpers alles in huis om hun creativiteit volledig te kunnen benutten, zo concludeert Bert.

Om de video setup zo eenvoudig mogelijk te maken tijdens Breda Live, maakten de meeste artiesten gebruik van het door de organisatie aangeboden IMAG Camera Systeem waarbij de beelden werden geprojecteerd op een groot scherm upstage en twee schermen aan de zijkanten die ook onderdeel uitmaakten van de totale stage. Het afsluitende optreden werd op beide dagen verzorgd door een DJ. Dus het werd zeer gewaardeerd dat hun videocontent kon worden uitgestuurd over een grote oppervlakte.

Het licht werd door Benny La Maitre geprogrammeerd en bediend vanaf een GrandMa2 en dit alles onder leiding van uitvoerend producent Unlimited Productions. Al het lichtmateriaal werd geleverd door RENT-ALL in Bemmel en geïnstalleerd door APEX.

Controllux is in de Benelux exclusief importeur van ROBE lighting producten. Voor demonstraties of advies kunt u contact opnemen met de Robe Specialisten bij Controllux.

Toegepaste producten:
BMFL™ WashBeam
LEDBeam 150™
MegaPointe®


Voor meer persinformatie aangaande ROBE Lighting , neem contact op met Louise Stickland via telefoon (+441865202679 / +44 7831329888 ) of E-mail: louise@loosplat.com of twitter @loosplat. 
Photo Credits: Nathan Reinds, Christiaan Valk & Binne-Louw Katsma