Robe Lighting tijdens het Eurovisie Songfestival

 

Robe Lighting tijdens het Eurovisie Songfestival

Glitter, glamour en discodansen - plus een beetje Rock-'n'-roll - zorgden ervoor dat het spektakel van het Eurovisie Songfestival (ESC) in 2021 dit jaar met een enorme knal terugkwam en de afwezigheid in 2020 goedmaakte - gedwarsboomd door de pandemie zoals zoveel andere shows! De Ahoy Arena in Rotterdam was de locatie voor een fantastische productie die barstte van creatieve visualiteit, technische uitmuntendheid en muzikaal talent - zowel op als naast het podium!

Aan het hoofd van de afdeling productieverlichting stond LD Henk-Jan van Beek van Light-H-Art, die nauw samenwerkte met associate designers Bas de Vries en Martin Beekhuizen. Naast het creëren van een algemene verlichtingsstijl voor de show, werkten ze samen met alle delegaties - velen hadden hun eigen adviserende LD's en artiestendirecteuren - en creëerden 39 individuele uitvoeringen binnen het algehele showontwerp.


Henk-Jan specificeerde 740x Robe moving lights voor het evenement, wat meer dan een derde uitmaakt van de totale verlichtingsinstallatie die binnenkwam op een telling van 1.782 actieve armaturen.


Deze en alle verlichtingsapparatuur van het evenement - plus audio en rigging - werd geleverd door Ampco Flashlight, de officiële technische leverancier van ESC 2021 voor verlichting, audio en rigging, de toonaangevende verhuurspecialist in Nederland.

De volledige fixture list van de Robe-armatuur was 396x Spiiders, 220x LEDBeam 150s, 92x BMFL WashBeams, 25x Tetra2 moving LED-bars, met 12x BMFL-spots bediend via 12x Robe's RoboSpot op afstand bedienbare volgspotsystemen.

Het indrukwekkende moderne decorontwerp van Florien Wieder, met zijn opvallende hoofd-upstage blow-through LED-scherm en videovloer, was voor Henk-Jan een algemeen 'groter plaatje' uitgangspunt bij het ontwikkelen van de verlichting.

De twee mannen (Henk-Jan en Florian) waren het er aan het begin van het ontwerp- en planningsproces over eens dat de 'structurele integriteit' van het podium op elk kruispunt zou worden weerspiegeld en versterkt door de verlichting, met krachtige, duidelijke, strakke lijnen en grote dramatische doeken, waarmee Henk-Jan een duidelijk esthetisch uitgangspunt heeft.

De set bevatte een indrukwekkende vierkante meter LED-scherm dat een grote overweging was, samen met AR (augmented reality) video-inhoud voor sommige intervalacts die compleet was met zijn eigen  lichteffecten, die allemaal moesten worden afgestemd en gesynchroniseerd met de echte armaturen.

Automatiseringselementen zoals de draaideuren, wash light pods, drop-arms en verschillende andere bewegende stukken hielpen bij het creëren van een overvloed aan verschillende architecturale looks boven en rond het grote podium, variërend van gezellig en intiem tot enorm en episch.

Bovendien had Henk-Jan verzoeken van de diverse adviesdelegatie creatief directeuren en lichtontwerpers - dus als het ging om het kiezen van armaturen, moest genoeg opties hebben om onderscheidende looks te creëren voor elk van de 39 concurrerende landen (verdeeld over de drie televisieshows, twee halve finales en één grote finale).



De 396 Robe Spiider LED wash beams waren verdeeld over 44 pods in het dak, met 9x Spiiders per ‘flower pod’ die door de zaal gevlogen werden en gebruikt werden als “big wash lights”. Veertien van deze pods bevonden zich op het automatiseringssysteem en direct boven het hoofdpodium.

De 220x LEDBeam 150's werden gebruikt rond de Main en B-stage schermen, en als naar buiten 'uitwaaierende' vloerverlichting voor beide podia.

25 stuks Robe Tetra2's werden ingebouwd in de setvloer, vlak voor het videoscherm van het hoofdpodium en gebruikt voor flitsende effecten die er geweldig uitzagen op de weidse brede shots.


Na veel wikken en wegen werd er een enorm enthousiast publiek van 3.500 mensen toegelaten tot de drie televisie-evenementen, uiteraard na een negatieve Covid test en moest er 1.5 meter afstand gehouden worden en was er maar een beperkte capaciteit beschikbaar. 

Het publiek bevond zich op de eerste rij van de tribunes aan de zijkant, terwijl de Green Room - die vaak in een andere kamer of een deel van de zaal is - naar de arenavloer werd verplaatst, waarbij alle artiesten en delegaties ook effectief publiek werden. een lay-out die zowel visueel als praktisch goed werkte.

Om dit uitgestrekte gebied te verlichten, werden de oorspronkelijke plannen (vanaf 2020) herzien en werden de 92x BMFL WashBeams plus de BMFL FollowSpots (Long Throws) toegevoegd aan de bovenliggende spanten om te worden gebruikt voor front-, publieks- en green room verlichting voor de hele ruimte.

Dit zorgde ervoor dat alle close-ups in de green room, actie en emotionele momenten toen de scores binnenkwamen … werden vastgelegd en helder belicht waren voor de camera.


Veertien Robe RoboSpot remote follow spot controllers maakten deel uit van het algehele ontwerp van het remote follow spot systeem. Twaalf – een mix van BMFL WashBeams en BMFL FollowSpots draaiden in multi-device modus met MotionCams en twee BMFL FollowSpots, gebruikt als frontstage key lights.

RoboSpot-systemen werden gekozen vanwege hun nauwkeurigheid en de BMFL WashBeam- en BMFL FollowSpot-armaturen vanwege hun intensiteit.


Al deze verschillende Robe moving lights zijn door Henk-Jan geselecteerd als “de juiste armaturen voor de klus!”