ROBE tijdens De Vooravond

 


ROBE tijdens De Vooravond

De Vooravond is een populaire nieuwe talkshow die wordt gepresenteerd door Renze Klamer & Fidan Ekiz en uitgezonden wordt op NPO 1. In deze talkshow komen diverse onderwerpen aan bod waaronder politiek, sport, muziek en cultuur vaak met enkele live optredens. De huidige en tweede serie wordt verlicht door LD Jeroen van Geffen met Robe moving lights waaronder T1 Profiles, ESPRITES en Spikies.

LD Jeroen werkt voor productiebedrijf Chain, dat deel uitmaakt van de activiteiten van de Rentall-groep, gespecialiseerd in broadcast verlichting en audio.

Hij bracht in eerste instantie de eerste pilot uit voor deze serie - die is geïnspireerd op het legendarische De Wereld Draait Door 'magazine'-programma dat 15 jaar liep. Het was zo'n succes dat de tweede serie begon in het nieuwe jaar.

De creatieve opdracht was om een frisse en eigentijdse look te presenteren voor de nieuwe serie die is opgenomen in de NEP Westergas Studio Amsterdam.

Terwijl de uitstraling van De Wereld Draait Door knus was door een sfeervolle bar, ging decorontwerper Ronald van den Bersselaar van BEEO voor deze geheel ander sfeer, meer esthetisch en chic. Ronald maximaliseerde de compacte studio oppervlakte door een U-vormige set te bouwen met schermen langs de zijkanten van 7 meter breed en 4 meter hoog - de volledige hoogte van de ruimte.

Aan de achterkant van het decor staan drie letters. Een "O" aan de linkerkant, de "V" die in twee delen is gesplitst langs de achterkant en de "R" aan de rechterkant. De O en R worden geprojecteerd met ESPRITES uitgerust met aangepaste Rosco-gobo's, en de twee delen van de V zijn gevormd met behulp van ESPRITE-frameluiken.

De U-vorm rond de kenmerkende cirkelvormige (O-vormige) centrale elementen geven het een scherpe, strakke, gladde rand die veel uitdagingen voor verlichting opleverde!

Door de hoogte van de LED-schermen en het plafond was er geen kans op drop-down arms of andere rigging hulpmiddelen, dus Jeroen had behoefte aan zeer flexibele verlichting in exacte posities met de meest ruimtebesparende armaturen.

De ronde tafel waaraan presentatoren en gasten zitten, staat ook op een draaibaar plateau en kan dus 45 graden draaien.


De cold-open en intro van de show worden gepresenteerd met de tafel in een hoek van 45 graden en na een 'nieuws van de dag'-videoclip draait het bureau - met alle gasten - naar links en eindigt bij de 12 uur positie als de uitzending begint.

"Eigenlijk had ik lampen nodig die met de tafel meedraaiden", legt Jeroen uit, die een bureau als deze normaal verlicht met statische armaturen zoals fresnels, maar om met de beweging om te gaan, zou hij drie keer zoveel conventionele armaturen nodig hebben gehad. , dus besloot in plaats daarvan ...meerdere Robe T1-profielen te gebruiken.

Jeroen vergeleek het T1-profiel met een product van een concurrent, maar het T1-profiel won op verschillende punten!

Ten eerste was het kleiner, dus dat was meteen een bonus. “Het is een stil armatuur ... en met 16 units op het dak van een kleine studio voor een talkshow ... moeten ze stil zijn!” Aldus Jeroen.

Naast de fantastische kwaliteit van de output, was de kers op de taart voor het T1-profiel dat het ook meerdere functies en effecten heeft. Dit maakt ze superflexibel en kunnen worden verdubbeld om de entertainmentsegmenten te verlichten!

"Ze zijn geweldig voor de rock-'n-roll-looks, ze kunnen verbluffende projectie produceren en zijn veelzijdig, stijlvol en stil", bevestigt hij, eraan toevoegend dat dit de eerste keer was dat hij het T1-profiel in deze context gebruikte, en dat hij zal ze opnieuw gebruiken!

Bovendien houdt hij van de geweldige skin tones die op de camera worden geproduceerd door het gebruik van het T1-profiel, en de combinatie van RGB-, CTO- en green-shift- channels, die "geweldige tools" zijn om het armatuur te maximaliseren. "Het is allemaal belangrijk voor televisie en elke productie met camera's, om de juiste tonen te vinden en deze met precisie en groot gemak op elke persoon te kunnen tweaken", zegt Jeroen.

Dertien Robe ESPRITES op de show vervangen in wezen de MMX Spots die jarenlang op De Wereld Draait Door – set werden gebruikt.

Vier van de ESPRITES worden gebruikt voor het bovengenoemde set dressing en de rest wordt boven het speelgebied opgetuigd.

Jeroen wijst er snel op dat ze niet vergelijkbaar zijn omdat de ESPRITE profiteert van zoveel nieuwe technologie, maar “de MMX Spot was geweldig in zijn tijd en dit is een geweldige vervolgarmatuur met zoveel meer voor iedereen die van de MMX hield.”

Op de Vooravond staan ook 20 x Robe Spikies. Ze zijn uitgekozen vanwege hun kleine formaat en worden gebruikt voor de kleine band / artiestenruimte in een hoek van de studio. "Ik wilde wat extra's om meer diepgang, interesse en de mogelijkheid van verschillende stijlen te geven", legde hij uit, eraan toevoegend dat hij denkt dat de profielen Spikes, ESPRITES en T1 allemaal consistent en harmonieus samenwerken.

"De output en de kleuren passen allemaal prachtig bij elkaar", besluit hij.

De Robe-armaturen en andere lichten op de show worden allemaal aangestuurd via een grandMA3-console

Jeroen vindt dat Robe als merk ‘zeer innovatief’ is en altijd de lat hoger legt als het gaat om het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe technologie.

Hij heeft ook een goede relatie met Controllux, de Nederlandse distributeur van Robe.




Foto's: Nathan Reinds & Natalia Van Der Zalm