RATstands - Zuiderstrandtheater

  

Waarom het Zuiderstrandtheater voor RATstands kiest

Pal naast de haven van Scheveningen ligt het Zuiderstrandtheater, de tijdelijke locatie van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Een theater dat plaats biedt aan een diversiteit aan binnen- en buitenlandse muziek- en dansvoorstellingen. Na 20 jaar met lessenaars van het merk RATstands gewerkt te hebben, besloot het Zuiderstrandtheater dat het tijd werd om het materiaal te vervangen. Jaarlijks staan er kleine en grote orkesten op het toneel van het Zuiderstrandtheater. Dan is het belangrijk dat de lessenaars en verlichting van goede kwaliteit en makkelijk in het gebruik zijn en dat het materiaal een goede uitstraling bezit. Door de prima ervaringen uit voorgaande jaren werd er op de zoektocht naar een geschikt hedendaags alternatief weer binnen het assortiment van RATstands gezocht.

Controllux is sinds 2015 hoofdleverancier van RATstands in Nederland en heeft het Zuiderstrandtheater op weg geholpen bij het maken van de juiste keuze. Na een demonstratie van productspecialisten Willem Verhaar en Bart Minekus van Controllux met verschillende typen lessenaars en verlichting uit het RATstands assortiment, is door hoofd theatertechniek Dennis van Geest en toneelmeester Arjen Bijtelaar de keuze gemaakt voor de Opera Stands met Trio Opera Lights van RATstands.

Eén van de doorslaggevende factoren is dat de Opera Stand een standaard heeft die aan één kant vast zit. Dit geeft meer ruimte onder het blad met meer bewegingsvrijheid voor bijvoorbeeld cellisten. Daarnaast geeft het zwarte frame en het zwarte ABS blad een strakke en tevens klassieke uitstraling. Standaard wordt de Opera stand uitgevoerd met een blad met zwart traliewerk, echter ging de voorkeur van Dennis en Arjen uit naar een dicht blad waarop Rat Stands met deze ABS oplossing kwam. Bij de Opera stand is er keuze uit twee verlichtingstypen: de Duo Opera en de Trio Opera light. Beide zijn te integreren in het frame van de Opera Stand, waardoor het oogt als één geheel. Het Zuiderstrandtheater heeft gekozen voor de Trio Opera stand met alle opties die zowel het theater als de muzikant zich kan wensen. De intensiteit alsmede de kleurtemperatuur van de LEDs zijn instelbaar op het armatuur zelf of op de lichttafel via DMX-signaal.

Vanwege het grote aantal standaards dat vaak op het toneel staat, wilde het Zuiderstrandtheater graag een draadloos systeem. RATstands levert de Trio Opera light zowel met aansturing via kabel (voeding en DMX), als draadloos. In het laatste geval komt de voeding via een accupack, dat aan de voet van de Opera Stand bevestigd kan worden. De draadloze DMX ontvanger van de Trio Opera light is ingebouwd in het armatuur en deze worden aangestuurd met een losse ontvangermodule die op het zijtoneel staat. Hierdoor is er tussen de lessenaars op de vloer geen kabel te vinden, wat zeer veel bewegingsvrijheid geeft voor de musici en hun instrumenten. De levering van de materialen heeft inmiddels plaatsgevonden en de eerste voorstellingen voor het publiek zijn naar volle tevredenheid van iedereen gegeven.